Örgüt Kültüründe İş Güvenliği Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 430 Yönetim ve Organizasyon
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Mörek, U. (2013). Örgüt kültüründe iş güvenliği ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği, Tuzla tersaneler bölgesi örneği (Yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
Geliştiren/Uyarlayan: Uluç Mörek
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Örgüt kültüründe iş güvenliği ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği, Tuzla tersaneler bölgesi örneği
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Uluç Mörek
Ölçülen Özellikler: Risk Transferi, Risk Yönetimi
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
43 maddeden oluşmaktadır.
26. Tersane yönetimimiz kendini çalışanlarının iş güvenliğinden sorumlu tutar 53.9 23.3 15.1 4.9 2.9
27. Tersane yönetimimiz iş güvenliği ile ilgili problemli durumlardan haberdar olmaya özel çaba harcar 50.6 24.9 15.1 8.2 1.2
28. Tersane yönetimimiz kazaları rapor altına almaya isteklidir 58.4 24.1 11.4 5.7 0.4
29. Tersane yönetimimiz iş güvenliği için her yönden geribildirim almaya çalışır
Derecelendirme: Her zaman, Sık Sık, Bazen, Nadiren, Hiçbir Zaman
Ölçek Puanlaması:
Kullanılan ankette, daha önce de belirtildiği üzere 5'li Likert ölçeği kullanılmıştır (Her zaman, Sık Sık, Bazen, Nadiren, Hiçbir Zaman) ve ölçek puanı hesaplanırken, bu cevaplara sırasıyla 1, 2, 3, 4 ve 5 puan verilmiştir. 43 soruya verilen cevapların puanları toplanarak kişilerin toplam puanı hesaplanmaktadır. Elde edilen toplam puan, toplam soru adedi 43'e bölünerek, kişilerin puanı ortaya çıkmaktadır. Elde edilen puan, yukarıda verilen aralığa göre değerlendirilmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin genel puan ortalamasına göre değerlendirme yapılmak istenirse, yine, anketi dolduran kişilerin her bir sorudan elde ettiği puan, yukarıdaki bilgiler dahilinde hesaplanmaktadır. Elde edilen toplam puan, Çizelge 5.17‟de elde edilen 93,75 puanın üzerindeyse, kişinin algısının yüksek, 93,75 puanın altındaysa, kişinin algısının düşük olduğu değerlendirmesi yapılabilmektedir.
Geçerlik:
Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek için faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizinden (DFA) yararlanılmıştır. Faktör analizine geçmeden önce verilerin faktör analizi için uygun olup olmadığı Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) katsayısı ve Bartlett
küresellik testi ile incelenmiştir. Veri setinin faktör analizine uygun olduğu test edildikten sonra faktör analizine geçilmiştir.
Güvenirlik:
Cronbach_Alpha 0.921
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr