TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sağlık Çalışanlarının Eldiven Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ZeTyprYuef2HkaF3xt4wYkpcX6p2TR_XQLAWia9BT5LnHVOBleBCwcOSa1gfQWY5


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 603 Dahili Tıp Bilimleri


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Alaçam, İ. (2009). Sağlık Çalışanlarının Eldiven Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği. (Yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.


Geliştiren/Uyarlayan: İlknur Alaçam


Yıl: 2009


Kaynak Adı: Sağlık Çalışanlarının Eldiven Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Ege Üniversitesi


Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Şehir: İzmir


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: İlknur Alaçam


Ölçülen Özellikler: Eldiven Kullanımına Yönelik Bilgi, Sağlık Çalışanlarının Eldiven Kullanımına Yönelik Tutumları


Alt Boyutlar: Farkındalık, Gereklilik, yararlılık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek 11 madde ve 3 alt boyuttan oluşmaktadır.
Farkındalık (4 madde)
Hastadan hastaya geçişte eldivenleri değiştirmeye gerek yoktur (2. madde)
Yararlılık (4 madde)
Eldiven kullanma standartları konusunda yeterince bilgiye sahip değilim (7. madde)
Gereklilik (3 madde)
Eldiven hem sağlık çalışanını hem de hastayı korumak amacıyla kullanılır (10. madde)


Kimlere Uygulanabilir: Sağlık Çalışanları


Derecelendirme: 5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Olumsuz maddeler için verdiği tepkiler ise ters puanlandırılmıştır. Ölçekten alınabilecek en az puan 54 iken, en yüksek puan 270’tir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan puanların düşük olması sağlık çalışanlarının eldiveni standartlara uygun şekilde kullanmadığını gösterirken, ölçekten alınan yüksek puan eldiveni standartlara uygun şekilde kullandıklarını gösterir.


Geçerlik:

Ölçeğin yapı geçerliliğin belirlenmesinde yapılan faktör analizi için öncelikle 54 maddelik ölçeği cevaplamış 400 kişilik çalışma grubundan elde edilen verilerin faktör çözümlemesine uygunluğu Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testi ile sınanmıştır. KMO değeri 0,79 bulunmuştur. Ayrıca Bartlett testi ile elde edilen Ki-kare değeri (Χ² =6,22, Sd=1431, p≤,00) anlamlı bulunmuştur. Hem KMO sonucu hem de Bartlett sonucu verilerin faktör analizine uygun olduğunu göstermektedir. Faktör analizi ile ölçeğin toplam varyansın 53,62’ünü karşıladığı görülmektedir. Bu değer de ölçeğin yapı geçerliliğini sağlamaktadır. Sağlık Çalışanlarının Eldiven Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği’nin AFA ile elde edilen öz değerleri ve varyans açıklama oranları incelendiğinde ölçeğin üç faktörlü bir yapısının olduğu, ilk faktörün toplam varyansı açıklama oranı %29,90, ikinci faktörün %13,26, üçüncü faktörün 10,47 ve bu üç faktörün birlikte toplam varyansı açıklama oranı %53,62’dir.


Güvenirlik:

Onbir maddeli ölçek, 56 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Uygulanan ölçeğin iç tutarlılık güvenirliği için hesaplanan Cronbach alfa değeri 0, 83’dir. Ayrıca Sağlık Çalışanlarının Eldiven Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği’nin alt boyutları dikkate alındığında elde edilen Cronbach Alpha, birinci alt boyut için 0,66, ikinci alt boyut için 0,60 ve üçüncü alt boyut için 0,64’tür. Bu değerler üç boyutlu ölçeğin oldukça güvenilir olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi