TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Engelli Çalışanlara Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-L8ilcwn9ZRRc_YMKxXW1iuD_88Ft5DH7npMRolGXM_1RU9jP9ksK6cBY7vGVtOT


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 345 Özel Eğitim


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Sevil-Akardere, S. (2005). İşverenlerin engelli çalışanlara yönelik tutumları (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.


Geliştiren/Uyarlayan: Sabriye Sevil Akardere


Yıl: 2005


Kaynak Adı: İşverenlerin engelli çalışanlara yönelik tutumları


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Marmara Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: İstanbul


Ülke: Türkiye


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

İşverenlerin engelli çalışanlara yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen İşverenlerin Engelli Çalışanlara Yönelik Tutum Ölçeği 57 itemden oluşmaktadır Ölçek türü likert türü ölçektir.


Kimlere Uygulanabilir: İşverenler


Derecelendirme: Tamamen Katılıyorum - Katılıyorum - Kararsızım – Katılmıyorum – Kesinlikle Katılmıyorum


Ölçek Puanlaması:

Çalışanı Olarak Engelli Bireylere Yönelik Tutumları Alt Ölçeği 25 sorudan oluşturmaktadır ve alınabilecek en yüksek puan 125, en düşük puan 25’ tir. Birey Olarak Engelli Kişilere Yönelik Tutumları Alt Ölçeği 19 sorudan oluşmaktadır ve alınabilecek en yüksek puan 95, en düşük puan ise 19’dur. Toplumsal Yaşamdaki Yeri
68

Alt Ölçeği 13 sorudan oluşturmaktadır ve alınabilecek en yüksek puan 65, en düşük puan 13’tür.


Ölçek Değerlendirmesi:

Çeşitli istatiksel yöntemler eşliğinde nitel yorumlar da yapılarak değerlendirilmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik hesaplamalarında Sepearman Brown, Cronbach Alpha, Guttman güvenirlik katsayıları teknikleri kullanılmıştır.


Güvenirlik:

Hazırlanan bu test örneklem grubu içinden seçilmiş 50 kişiye 1 hafta ara ile 2 kez uygulanmış ve buna bağlı olarak testin test tekrar test güvenirlik katsayıları bulunmuştur. Daha sonra 100 kişilik çalışma grubu üzerinden testin iç tutarlılık katsayıları Cronbach Alpha, Sepearman Brown, ve Guttman testi güvenilir çıkması sonucunda maddeler bazında item analizi yapılmış ve madde güvenirlik katsayıları belirlenmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi