Değişime Karşı Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 430 Yönetim ve Organizasyon
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Seren, Ş. (2005). Değişime Karşı Tutum Ölçeğinin geliştirilmesi ve kalite belgesi alan hastanelerde değişim ile örgüt kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi (Doktora tezi). İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Geliştiren/Uyarlayan: Şeyda Seren
Yıl: 2005
Kaynak Adı: Değişime karşı tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve kalite belgesi alan hastanelerde değişim ile örgüt kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Tez Türü: Doktora
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Ölçülen Özellikler: Değişim, Değişime karşı tutum
Alt Boyutlar: Değişimde kurumsal politika, Değişimde yönetim tarzı, Değişime Direnç, Değişimin sonuçları
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Bu araştırmada ,geliştirilecek ölçek için tahmin edilen madde sayısı 20-25 olarak düşünülmüş ve buna göre Değişime Karşı Tutum Ölçeği geliştirilirken ilk aşama olarak 57 maddelik madde havuzu oluşturulmuştur.
Kimlere Uygulanabilir: Hekim-Hemşire
Ölçek Puanlaması:
İstatiksel yöntemler kullanılmıştır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Araştırma sorularına yanıt bulmak için;
Araştırmanın bağımlı değişkeni,birinci araştırma sorusu için örgüt kültürü;diğer araştırma soruları için de değişime karşı tutumdur.Bağımsız değişkenlerse;,birinci araştırma sorusu için çalıştığı hastane,diğer araştırma soruları için ise,örgüt kültürü,meslek grubu,eğitim durumu,tepe yönetici ve bir üst yöneticinin yönetim tarzı,kalite çalışmalarına katılım şekli ve kurumun yeniliklere açık olma durumudur.Çalışmalar elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Geçerlik:
Ölçme aracındaki maddelerinin,ölçülmek istenen davranışın alanını yeterli düzeyde kapsayıp kapsamadığını göstergesi ''kapsam geçerliği'' olarak ifade edilmektedir.Buradaki temel nokta,ölçeğin,ölçülmek istenen tutumunun gözlenebilir tüm özelliklerini,kapsamındaki maddelerle temsil edip etmediğinin belirlenmesidir.Değişime Karşı Tutum Ölçeği'nin maddelerinin uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla davranış bilimleri,hemşirelikte yönetim,halk sağlığı ve psikoloji alanlarında uzman 14 kişiden görüş alınmıştır.
Güvenirlik:
Bu analizden elde edilen sonuçlar, her madde puanının toplam puanla uygun korelasyon gösterdiğini,alt boyutların ölçeğin tamamıyla ilişkili olduğunu ve her alt boyutun güvenilir olduğunu ortaya koymaktadır.
Ölçek geliştirme çalışmalarında özellikle Likert tipi ölçek geliştirirken,ölçme aracında yer alan maddelerin iç tutarlılığını yani homojenliğini test etmek amacıyla,aracın güvenilir olduğunun değerlendirilmesi için Cronbach Alfa katsayısından yararlanılmaktadır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr