Matematik Dersine Yönelik Korku Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Keklikci, H. (2011). İlköğretim öğrencilerinin matematik korkuları üzerine bir araştırma (Yüksek lisans). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tokat.
Geliştiren/Uyarlayan: Hilal Keklikci
Yıl: 2011
Kaynak Adı: İlköğretim öğrencilerinin matematik korkuları üzerine bir araştırma
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Şehir: Tokat
Ülke: Türkiye
Ölçülen Özellikler: Matematik Korkusu
Kimlere Uygulanabilir: İlköğretim 3. ve 8. sınıflar
Derecelendirme: 5’li Likert (1= tamamen katılmıyorum – 5= tamamen katılıyorum )
Ölçek Değerlendirmesi:
Bu araştırma sonuçlarına göre ilköğretim öğrencilerinin matematik korku düzeyleri düşüktür. Kız öğrencilerin matematik korku düzeyleri, erkek öğrencilerin matematik korku düzeylerinden düşüktür. İlköğretim öğrencilerinin matematik korku düzeyleri öğretmenin cinsiyetine göre farklılaşmamaktadır. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre matematik korku düzeyleri farklılaşmaktadır. Buna göre sınıf seviyesi yükseldikçe matematik korkusu da artmaktadır. Öğrencilerin matematik ders notları yükseldikçe matematik korkuları düşmektedir. İlköğretim öğrencilerinin matematik korku düzeyleri anne ve baba eğitim durumuna göre farklılaşmaktadır. Anne ve/veya
babasının öğrenim durumu yükseldikçe öğrencinin matematik korku düzeyi düşmektedir. Ailenin aylık toplam gelirine göre matematik korkusu farklılık göstermektedir. Gelir düzeyi yükseldikçe öğrencilerin matematik korkuları düşmektedir. Öğrencilerin sınıf seviyesi ile matematik korku düzeyleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, öğrencilerin matematik ders notu, anne ve/veya baba eğitim durumu ve ailenin aylık toplam geliri ile matematik korkuları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu söylenebilir.
Geçerlik:
Ölçeğin yapı geçerliğinin kontrolü için faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizinin anlamlılığına ipucu taşıyan Kaiser-Mayer-Olkin ve Barlett Testinin sonuçları EK 3’te verilmiştir. EK 3 incelendiğinde KMO değerinin .940 ve Barlett değerinin 17118.902 olduğu görülmektedir. Elde edilen bu değerler faktör analizinin uygulanabilirliğini ve maddeler arasındaki korelasyonun olduğunu göstermektedir.
Güvenirlik:
Ölçeğin güvenirliği incelenmiş ve EK 1’de “Her Bir Maddenin Ölçekten
Çıkarılması Durumunda Oluşacak Yeni Cronbach Alpha Güvenirlik Katsayıları” tablosu sunulmuştur. Ölçeğin güvenirlik katsayısı ilk haliyle α= .875 olarak bulunmuştur. Ek 1’de verilen tablo incelendiğinde 15, 19, 22, 26 ve 29. maddelerin ölçeğin genel güvenirlik katsayısını düşürdüğü görülmektedir. Bu nedenle 15, 19, 22, 26 ve 29. maddelerin ölçekten çıkarılması gerekir.
Ölçekteki 31 maddeden hangilerinin çalıştığını belirlemek amacıyla her bir maddenin ayırt ediciliğine bakılmıştır. Maddelere ait puan dizisi ile ölçeğin toplam puanı arasındaki korelasyonlar EK 2’de gösterilmiştir. EK 2 incelendiğinde 15, 22, 26 ve 29. maddelerin madde-toplam korelasyonlarının anlamlı olmadığı görülmektedir. Bu
maddelerin ölçekten çıkarılması gereklidir. Ayrıca 19. madde dışında kalan tüm maddelerin madde-toplam korelasyonlarının p< .01 anlamlılık düzeyinde anlamlı olduğu görülmektedir.Madde- toplam korelasyonları incelendiğinde 15, 19, 22, 26 ve 29. maddeler dışında kalan maddeler için r > .40 olduğu görülmektedir. Buna göre hazırlanan bu maddelerin ayırt edicilik güçleri yüksek ve çok iyi maddelerdir. Madde toplam korelasyonunun yüksekliği, ölçeğin iç tutarlılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Güvenirlik analizi ve madde-toplam korelasyon katsayılarının incelenmesi sonucu 15, 19, 22, 26 ve 29. maddelerin ölçekten çıkarılmasıyla hesaplanan cronbach alpha güvenirlik katsayısı α= .907 olarak hesaplanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr