TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Akılcı Olmayan İnançlar Testi

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=1pwTzRXnomYf6jwqVORfUR-TwxmhcTtq6Ji9sJH-5_gzAXJS5xtnsTaH-fRKWNDN


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Yurtal Dinç, F. (1999). Üniversite öğrencilerinin akılcı olmayan inançlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi (Doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Filiz Yurtal Dinç


Yıl: 1999


Kaynak Adı: Üniversite öğrencilerinin akılcı olmayan inançlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Gazi Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Filiz Dİnç Yurtal


Alt Boyutlar: Aşırı kaygı, Duygusal sorumsuzluk, Onay, Suçlama eğilimi, Yüksek beklentiler


Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= hiç katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Cevaplanan maddeler toplanarak puanlar elde edilmektedir. Ancak bazı maddeler ters yönde yazıldığı için, bu maddeler çevrilerek toplama dahil edilmektedir. Örneğin, cevap kağıdında kişi 5'i işaretlemiş ise 1'e; 4'ü işaretlemiş ise 2'ye çevrilmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Alınan puanların yükselmesi akılcı olmayan inançların arttığını, puanların düşmesi ise akılcı olmayan inançların azaldığını göstermektedir.


Geçerlik:

Yapılan faktör analizinde 45 madde çıkmış ve bu maddeler 8 faktörde toplanmıştır. Faktör yükleri incelendiğinde birinci faktör için faktör yükleri .66 ile .47 ; ikinci faktör için .71 ile .37; üçüncü faktör için .74 ile .48; dördüncü faktör için .60 ile 41; beşinci faktör için .61 ile .41; altıncı faktör için .72 ile .43; yedinci faktör için .69 ile .36; sekizinci aktör için ise .57 ve .48 asında değişen değerler bulunmuştur. Alt ölçeklere göre madde dağılımına bakıldığında faktör yüklerinin yüksek çıktığı görülmüştür.


Güvenirlik:

Araştırmacı tarafından testin güvenirliğini hesaplamak için testin-tekrarı tekniğini uygulanmıştır. Çukurova üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Psikolojik danışma ve Rehberlik bölümünde okuyan 93 öğrenciye ölçme aracının üç hafta süreyle iki kez uygulanmasından elde edilen sonuçlara göre korelasyon katsayısı r=.71 olarak alt ölçekler için ise r=.46 ile r=.82 arasında değişen korelasyon katsayıları bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliğini bulmak için izlenen ikinci yol ise iç tutarlılığın bulunmasıdır. Bunun için Cronbach Alfa güvenirliği yöntemi kullanılmıştır. Buna göre ölçeğin tümü için bulunan iç tutarlılık katsayısı Akılcı Olmayan inançların toplam puanı için r=.74'tür. Alt ölçekler için r=.41 ve r=.90 arasında değerler bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Irrational Beliefs Test


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Tez


Orijinal Ölçek Yazarlar: R. G. Jones


Orijinal Ölçek Yıl: 1969


Orijinal Ölçek Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliğini bulmak için testin-tekrarı metodunu kullanmıştır. Buna göre alt ölçekler toplam puanı için korelasyonu r=0.92, alt ölçekler için ise r=0.67 ve r=0.87 arasında değişen değerler bulunmuştur.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi