TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

KKY'li Hastaların Öz-Bakım Davranışlarını Değerlendirme Formu

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QhU1XU7J34w6ZOVymEDSuE70EuzkjHVHy62BXAFZ4x-b


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 603 Dahili Tıp Bilimleri


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Durademir- Badır, A. (1998). Kronik kalp yetmezlikli hastaların yaşam kaliteleri ve öz-bakım davranışları (Doktora tezi). İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.


Geliştiren/Uyarlayan: Aysel Durademir Badır


Yıl: 1998


Kaynak Adı: Kronik kalp yetmezlikli hastaların yaşam kaliteleri ve öz-bakım davranışları


Tez Türü: Doktora


Üniversite: İstanbul Üniversitesi


Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Şehir: İstanbul


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Aysel Badır Durademir


Ölçülen Özellikler: Bireysel ve Hastalık, Öz-Bakım Davranışları, Tanımlayıcı, Yaşam Kaliteleri


Alt Boyutlar: Aktivite-Dinlenme, Diyet, İlaçlar, Kilo-Sıvı İzlenimi


Kimlere Uygulanabilir: KKY'li hastaları


Derecelendirme: 3'lü Likert (1=hiç uygulamam - 3=her zaman uygularım)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 39 ile 117 arasında değişmektedir. Bazı ifadeler ters olarak yazılmış ve puanlama tersine döndürülerek değerlendirilmiştir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Değerlendirmede düşük puanlar öz-bakım davranışlarının iyi uygulanmadığı, yüksek puanlar ise öz-bakım davranışlarının iyi uygulandığı şeklinde yorumlanmalıdır.


Geçerlik:

Araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatüre dayalı olarak oluşturulan KKY'li hastaların hastalıklarına yönelik öz-bakım davranışlarını değerlendirme formunun içerik geçerliği uzman görüşüne başvurularak elde edilmiştir.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirlik katsayıları; diyete ilişkin öz-bakım davranışları güvenirlik katsayısı .80, dinlenme ve aktiviteye ilişkin öz-bakım davranışları güvenirlik katsayı .76, ilaçların kullanımına ilişkin öz-bakım davranışları güvenirlik katsayı .86, kilo-sıvı izlenimine ilişkin öz-bakım davranışları güvenirlik katsayı .84 olarak bulunurken formun Cronbach's Alfa değeri .95 olarak belirlenmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi