TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ortaokul Öğrencileri İçin Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://toad.halileksi.net/sites/default/files/pdf/ortaokul-ogrencileri-icin-dinlemeye-yonelik-tutum-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tayşi, E. K. ve Özbay, M. (2016). Ortaokul Öğrencileri İçin Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 4(2), 187-199.


Geliştiren/Uyarlayan: Esra KARAKUŞ TAYŞİ, Murat Özbay


Yıl: 2016


Kaynak Adı: Ortaokul Öğrencileri İçin Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması


Dergi: Ana Dili Eğitimi Dergisi


Cilt: 4


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 187-199


Sorumlu Yazar: Esra Karakuş Tayşi


İletişim: esra.karakus@dpu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Dinlemeye Yönelik Tutum


Alt Boyutlar: Dinlemedeki Bireysel Farklılıklar, Dinlemeyi Gerekli Görme, Etkili Dinleme Alışkanlığı, Ginleme Güçlüğü


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1. Dinlemeyle ilgili etkinlikleri yapmak hoşuma gider.
2. Metinleri dinlemenin zihnimi geliştirdiğine inanırım.
3. Metinleri kendim okumayı daha çok severim.


Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme: Hiç Katılmıyorum”, “Katılmıyorum” , “Kısmen Katılıyorum” , “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum


Ölçek Puanlaması:

Toplam 30 maddeden oluşan Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeğinde 7 olumsuz ve 23 olumlu madde yer almaktadır. Hazırlanan bu ölçekten en yüksek 150, en düşük 30 puan alınabilir.


Geçerlik:

DYTÖ’nün yapı geçerliliğini incelemek amacıyla açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda toplam varyansın %48,729’unu açıklayan 4 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Sosyal bilimlerde toplam açıklanan varyansın en az % 45 olmasının yeterli (Büyüköztürk, 2001) olduğuna ilişkin ölçüte dayanarak, yapı ortaokul öğrencilerinin dinlemeye yönelik tutumlarını ölçmek için yeterli bulunmuştur. Maddelerin faktör yükleri de ,451 ile ,837 arasında değişmektedir.


Güvenirlik:

Madde-toplam korelasyonlarına ilişkin değerler incelendiğinde, hiçbir maddenin toplam puan korelasyonunun 0.30’un altında kalmadığı görülmüştür. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,824 olarak hesaplanmıştır. Özdamar (2004)’a göre Cronbach Alpha katsayısı 0.80 ile 1.00 arasında olan ölçeğin güvenirliliği yüksek derecededir. Buna göre ölçeğin Cronbach Alpha katsayısının güvenirlilik bakımından yeterli olduğu söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi