TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ebeveyn Okul İklimi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ebeveyn-okul-iklimi-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 309 Eğitim Sosyolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Bugay, A., Avcı, D.,ve Özdemir, S. (2018). Ebeveyn Okul İklimi Ölçeği Türkçe Formu’nun psikometrik özelliklerinin incelenmesi ve ebeveyn okul iklimi algısının cinsiyete göre belirlenmesi. Elementary Education Online, 17 (1), 70-81.


Geliştiren/Uyarlayan: Aslı Bugay, Dilek Avcı, Selçuk Özdemir


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Ebeveyn Okul İklimi Ölçeği Türkçe Formu’nun Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi ve Ebeveyn Okul İklimi Algısının Cinsiyete Göre Belirlenmesi


Dergi: İlköğretim Online


Cilt: 17


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 70-81


DOI: 10.17051/ilkonline.2018.413743


Sorumlu Yazar: Aslı Bugay


İletişim: abugay@metu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Ebeveyn-Okul İklimi


Alt Boyutlar: Akademik odak, başarı motivasyonu, Ebeveyn Katılımı, İşbirlikli Karar Verme, Öğrenci-Öğretmen İlişkisi, Okul Binası, Okul Yönetimi İlgi ve Hassasiyeti, Okul-Toplum İlişkisi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

8 alt boyut 41 madde
Akademik Odak ( 4 m ) :
Başarı Motivasyonu ( 5 m ) :
Okul Yönetimi İlgi ve Hassasiyeti ( 7 m ) :
İşbirlikli Karar Verme ( 4 m ) :
Ebeveyn Katılımı ( 4 m ) :
Okul Binası ( 5 m ) :
Okul Toplum İlişkisi ( 5 m ) :
Öğrenci-Öğretmen İlişkisi ( 7 m ) :


Kimlere Uygulanabilir: Ebeveynler


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Maddenin alabileceği en yüksek ortalama puan 5.0’dır. En düşük ise 1.0’dır. Ölçekten alınan yüksek puanlar ebeveynlerin olumlu okul iklimi algısını göstermekte.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi kullanılarak, Haynes, Emmons ve Comer (1994) tarafindan geliştirilen özgün formundaki 8 faktörlü yapı test edildi. Ölçeğin iç tutarlığı için Cronbach alfa katsayısı hesaplanmış ve okul iklimi algısında cinsiyete göre anlamlı farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla Çoklu Varyans Analizi (MANOVA) uygulandı.


Çeviri Süreci:

Ölçeği geliştiren yazarlardan Türkçe çevirisi için gerekli izinler yazılı olarak alındıktan sonra ölçeğin çevirisine başlandı. Ölçeğin çeviri çalışması kapsamında önce ölçek orijinal dilden hedef kitlenin diline en az doktora düzeyinde eğitimi olan üç Psikolojik Danışman tarafından çevrildi. Böylece her maddeye ait 3 farklı çeviri oluşturuldu. Daha sonra eğitim alanında öğretim üyesi olan iki farklı uzman her madde için oluşturulan 3 farklı çeviri arasından her madde için en uygun olan çeviriyi seçmişler, gerektiğinde kendileri bazı değişikliklerde bulunmuşlardır. Sonra ölçeğin taslak olarak oluşturulan çevirisi, İngilizce alanında bir uzman tarafından tekrar orijinal dile geri çevrilmiştir. Eğitim alanındaki uzmanlardan biri tarafından orijinal ölçek ve Türkçeden yapılan çeviri arasındaki tutarlılık kontrol edildi. Dönütler doğrultusunda ölçeğe son hali verildi. Ölçeğin son halinde bulunan örnek maddeler; “Çocuğum, okulunda başarılı olabileceğine inanır”, “Çocuğum, öğretmenlerine güvenir”, “Çocuğumun okulunda nitelikli ödev verilir” şeklindedir.


Geçerlik:

Çalışmada ölçeğin Haynes, Emmons ve Comer (1994) tarafından geliştirilen özgün formundaki 8 faktörlü formunun yapı geçerliğini araştırmak amacıyla doğrulayıcı faktör analizi LISREL programı kullanılarak test edildi. Yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonuçları; Ki-kare uyum testi (Chi-Square Goodness), CFI (karşılaştırmalı uyum indeksi), GFI (uyum iyiliği indeksi), AGFI (düzeltilmiş uyum iyiliği indeksi), RMSEA (ortalama kareli yaklaşım hatalarının karekökü) ve SRMR (standartlaştırılmış ortalama hataların karekökü) gibi uyum indeksleri göz önüne alınarak değerlendirildi.


Güvenirlik:

Ölçeğin tümü için Cronbach Alpha iç tutarlılık güvenirlik katsayısı .91, McDonald’ın (omega) katsayısı ise .94 olarak hesaplandı. Ölçeğin alt boyutları Cronbach Alpha katsayıları Akademik Odak alt boyutu için .77, Başarı Motivasyonu alt boyutu için .64, İşbirlikli Karar Verme alt boyutu için .67, Ebeveyn katılımı alt boyutu için .76, Okul müdürü ilgi ve hassasiyeti alt boyutu için .91, Okul Binası alt boyutu için .69, Okul-Toplum ilişkisi alt boyutu için .74, Öğrenci-Öğretmen İlişkisi alt boyutu için .88, olarak hesaplandı. Güvenirlik değerleri için alt kabul sınırı 0.60, 0.60-0.65 arası düşük, 0.65-0.70 arası orta düzey ve 0.70 üstü iyi düzey olarak kabul edilmektedir (Everitt ve Skrondal, 2010). Bu açıdan bakıldığında elde edilen ölçekten elde edilen ölçümler güvenirlik için yeterli olarak kabul edilmektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Parent School Climate Survey


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Bear, G. G., Yang, C., & Pasipanodya, E. (2015). Delaware School Climate Survey--Home. PsycTESTS Dataset. doi: 10.1037/t40857-000


Orijinal Ölçek Yazarlar: Chunyan Yang, Elizabeth Pasipanodya, George G. Bear


Orijinal Ölçek Yıl: 2015


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: PsycTESTS Dataset


Orijinal Ölçek DOI: 10.1037/t40857-000


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi