TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çevrimiçi Öğrenme Ortamında Algılanan Sosyalleşme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 180 Siber Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Bardakcı, S. (2010). Çevrimiçi Öğrenme Ortamında Algılanan Sosyalleşme Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 43, 17-39.


Geliştiren/Uyarlayan: Salih Bardakcı


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Çevrimiçi Öğrenme Ortamında Algılanan Sosyalleşme Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi


Cilt: 43


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 17-39


Sorumlu Yazar: Salih Bardakcı


İletişim: salih.bardakci@gop.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Çevrimiçi Öğrenme Ortamında Algılanan Sosyalleşme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

10 önermeden oluşmaktadır.


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten elde edilebilecek en yüksek puan 50, en düşük puan 10’dur.


Çeviri Süreci:

Türkçeye çevrilmiş ve bir Türkçe uzmanının görüşü alınarak özgün anlamların dilimizde daha anlaşılır biçimde ifade edilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ardından özgün ve Türkçe ölçek bir arada eğitim teknolojileri alanında uzman ve her iki dile hâkim yedi öğretim üyesinin görüşüne sunulmuştur. Uzmanlardan gelen öneriler doğrultusunda yapılan düzenlemelerin ardından iki ölçek arasındaki dilsel eşdeğerlik geçerliğinin belirlenmesi için İngilizce ve Türkçe formlar bir hafta arayla Başkent Üniversitesi BÖTE Bölümü 2. sınıfında öğrenim görmekte olan; her iki dilde yetkin ve çevrimiçi öğrenme deneyimine sahip 31 kişilik bir gruba uygulanmıştır. Ardından ÇASÖ 94 kişilik araştırma grubu üzerinde uygulanmıştır. Dilsel eşdeğerlik çalışması sonucunda, özgün ve Türkçe ölçek arasında yüksek düzeyde, anlamlı bir korelâsyon olduğu görülmüştür [r= .78; p< .01]. Böylelikle form son halini almıştır.


Geçerlik:

KMO değeri .79 olarak belirlenmiştir. Dağılımın normallik düzeyinin faktör analizinin koşularını karşılama durumu Barlett Testi ile incelenmiş ve elde edilen Bartlett değerinin anlamlı olduğu görülmüştür [X2 (45) =303. 48, p<.01].
Doğrulayıcı faktör analiz sonucunda X2 (94)= 67.92, p <.01; X2 /df= 2.00; GFI= .87; AGFI= .79; CFI= .92; NFI= .85; NNFI= .89; RMSEA= .10; SRMR= .08; IFI= .92 değerleri elde edilmiştir.


Güvenirlik:

Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı .82 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi