TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Örgütsel Erdemlilik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 190 Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Erkmen, T., ve Esen, E.(2012). Örgütsel Erdemlilik Ölçeğinin uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Business and Economics Research Journal , 3(4), 107-121.


Geliştiren/Uyarlayan: Emel Esen, Turhan ERKMEN


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Örgütsel Erdemlilik Ölçeğinin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Business and Economics Research Journal


Cilt: 3


Sayı: 4


Sayfa Aralığı: 107-121


Sorumlu Yazar: Turhan Erkmen


İletişim: terkmen@yildiz.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Örgütsel Erdemlilik


Alt Boyutlar: bağışlayıcılık, Dürüstlük, Güven, Iyimserlik, Merhamet


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

2m: Bu kurumda çalışanlar, iyi olmanın yanında iyi işler yapmaya kendilerini adamışlardır.
15 madde


Kimlere Uygulanabilir: hizmet sektöründe çalışanlar


Derecelendirme: 6'lı likert (1= hiç katılmıyorum - 6= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Bütün ifadeler olumlu olduğu için, ters puanlama gerektirmemektedir.


Çeviri Süreci:

Öncelikle, örgütsel erdemlilik ölçeğini araştırmacılar Türkçe’ye çevirmiş daha sonra tekrar İngilizceye ve tekrar Türkçe’ye çevirmişlerdir. İfadelerin net ve anlaşılır olması amacıyla 5 kişilik bir akademisyen grubuna bu maddeler kontrol ettirilmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerlik çalışmaları için önce açımlayıcı (keşfedici) faktör analizi, ardından da doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi neticesinde, orijinal ölçekten farklı olarak 3 faktör ortaya çıkmıştır ve bu faktörler; dürüstlük ve bağışlayıcılık, güven ve nezaket, iyimserlik olarak isimlendirilmiştir. Bu durum, Türk kültüründe erdemliliğin 5 boyut yerine, 3 boyutla ifade edildiğini bize göstermiştir. Bu durumun sebebi, bazı boyutların iç içe geçmesi ve bunların cevaplayıcılar tarafından benzer ya da yakın ifadeler şeklinde yorumlanmasından kaynaklanıyor olabilmektedir. Örneğin, 1. Boyut olan dürüstlük ve bağışlayıcılık boyutu, orijinal ölçekte ayrı ayrı boyutlar olarak ifade edilmişti. Türkçe’ye uyarlanan bu ölçekte ise, dürüstlük ve güven duyguları cevaplayıcılarca bir arada değerlendirilmiş ve aynı zamanda bu özellikler, hataları affetme, bağışlama ile benzer
tutulmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi de bu 3 boyut temel alınarak yapılmış ve yol diyagramı da bu boyutlar dikkate alınarak çizilmiştir. Kurulan modelin kabul edilebilir bir uyumundan bahsedebilmek amacıyla, modele ilişkin uyum indeksi değerlerine bakılmıştır. Bunun için uyum indeksi değeri ile birlikte, uyum iyiliği indeksi, düzeltilmiş uyum iyiliği indeksi, karşılaştırmalı uyum indeksi, hata terimlerinin kareköklerinin ortalaması değerleri de dikkate alınmıştır. Bütün bu değerler, RMSEA dışında her biri için kabul edilebilir değerler aralığında olduğu için, 3 faktörle kurulan model açımlayıcı (keşfedici) faktör analizini destekler nitelikte uygun bir model olarak kabul edilmiştir. Bu durum ölçeğin geçerli bir ölçek olduğunu ortaya koyar niteliktedir.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirlik çalışmaları için iç tutarlık değerlerine bakılmış ve örgütsel erdemliliğin iç tutarlık değerinin ,944 olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte faktörlerin iç tutarlılık değerleri sırasıyla, 927; ,869; ve ,819’ tür. Bu durum, söz konusu iç tutarlık değerlerinin sosyal bilimlerde kabul edilebilir bir değer olan ,60 değerinin çok üstünde olduğunu ve ölçeğin güvenilir bir ölçek olarak kabul edilebileceğini göstermiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi