TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Akademisyenlere Yönelik Mobbing Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 338 Yüksek Öğretim


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çögenli, M. Z., ve Asunakutlu, T. (2014). Akademisyenlere Yönelik Mobbing Ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, 92-105.


Geliştiren/Uyarlayan: Mehmed Zaid Çögenli, Tuncer Asunakutlu


Yıl: 2014


Kaynak Adı: Akademisyenlere Yönelik Mobbing Ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi


Sorumlu Yazar: Mehmed Zait Çögenli


İletişim: mzahid.cogenli@usak.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Akademisyen seçiminde tutumlar


Alt Boyutlar: İletişime yönelik saldırılar, İtibara yönelik saldırılar, Kendini gösterebilme, Mesleki duruma yönelik saldırılar, Psikolojik sağlığa yönelik saldırılar, Sosyal ilişkilere yönelik Saldırılar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

ölçek 5 alt boyut altında toplam 23 maddeden oluşmaktadır. Ölçekte, Kendini Gösterebilmeye ve İletişime Yönelik Saldırılar ile ilgili 6, Sosyal İlişkilere Yönelik Saldırılar ile ilgili 4, İtibara Yönelik Saldırılar ile ilgili 3, Mesleki Duruma Yönelik Saldırılar ile ilgili 7 ve Kişinin Psikolojik Sağlığına Yönelik Saldırılar ile ilgili 3 soru yer almaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: 35-60 yaş arası akademisyenlere


Derecelendirme: “(1) Hiçbir Zaman, (2) Nadiren, (3) Bazen, (4) Genellikle, (5) Her Zaman” biçiminde 5’li likert tipine göre derecelendirilmiştir.


Ölçek Puanlaması:

Ölçeğin puanları 23 ile 115 arasında değişmektedir


Geçerlik:

Açımlayıcı faktör analizinde öncelikle verilerin faktör analizine uygun olup olmadığına bakılmıştır. Bu amaçla Kaiser-Meyer-Olkin örneklem uygunluğu *0,889+ ve Barlett Testi manidar bulunmuştur. Verilerin faktör analizine uygun olduğu belirlendikten sonra 41 maddeye boyut tanımlamadan temel bileşenler analizi yapılmış ve varimax döndürme tekniği kullanılmıştır.


Güvenirlik:

Cronbach’s Alpha) α=0,970 olarak bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarını oluşturan güvenirlik katsayıları: 1. Kendini Gösterebilmeye ve İletişime Yönelik Saldırılar (α=0,899), 2. Sosyal İlişkilere Yönelik Saldırılar (α=0,917), 3. İtibara Yönelik Saldırılar (α=0,821), 4. Mesleki Duruma Yönelik Saldırılar (α=0,911) ve 5. Kişinin Psikolojik Sağlığına Yönelik Saldırılar (α=0,740) şeklinde bulunmuştur


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi