TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Eşli Ruminasyon Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Bugay, A. ve Baker, Ö. (2015). Eşli Ruminasyon Ölçeğinin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, (43)5, 106-114


Geliştiren/Uyarlayan: Aslı Bugay, Özgür Erdur Baker


Yıl: 2015


Kaynak Adı: Eşli Ruminasyon Ölçeğinin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal


Cilt: 5


Sayı: 43


Sayfa Aralığı: 106-114


Sorumlu Yazar: Aslı Bugay


İletişim: asli.bugay@tedu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Eşli Ruminasyon


Çeviri Süreci:

Ölçeğin Türkçe uyarlaması çalışmasının ilk basamağını gereken izinlerin alınması oluşturmuştur. Ölçeğin kaynak dil olan İngilizce’den hedef dil olan Türkçe’ye çevirisi, alan bilgisi ve İngilizce yeterliliği bulunan üç psikolojik danışman tarafından birbirinden bağımsız olarak yapılmıştır. Çeviriyi yapan uzmanlardan kavramsal, alansal ve deyimsel eşdeğerliğe dikkat etmeleri istenmiştir. Sonrasında çevrilen maddeler birbirleriyle karşılaştırılmak üzere bir araya getirilmiş ve iki alan uzmanından en iyi çeviriyi seçmeleri ve varsa önerileri istenmiştir. Ardından dilin kullanımı ve dil bilgisi açısından incelenmesi amacıyla iki Türk Dili ve Edebiyatı uzmanına verilmiştir ve uzmanlar tarafından gerekli görülen dilbilgisi ve kelime değişiklikleri yapılmıştır. Bir sonraki aşamada ise, ölçeğin açıklığını ve anlaşılırlığını test etmek amacıyla 12 üniversite öğrencisinin katıldığı bir odak grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, son haline getirilen ölçek, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında doktora derecesine sahip iki öğretim üyesine uzman görüşü alınmak için sunulmuş ve ölçek uzmanlar tarafından çalışma grubunun yaş özelliklerine uygun ve içerik geçerliği olan bir ölçek olarak değerlendirilmiştir.


Geçerlik:

Yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda ölçeğin 27 maddesi için tek faktörlü olarak tanımlanan modele ait uygunluk istatistiklerinin uyum indekslerine göre kabul edilebilir aralıkta olduğunu göstermektedir: [χ² (27) = 68,31, p < .0001; χ²/dfratio = 2.53; CFI = .98, GFI= .95, AGFI= .91, RMSEA = .078, SRMR =.024].
Ölçeğin ölçüt bağlantılı geçerliğini hesaplamak için Ruminasyon Ölçeği ile arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayıları hesaplanarak bulunmuştur. Buna göre, Eşli Ruminasyon Ölçeği ile Ruminasyon Ölçeği (r = .46 p < .001) arasında doğru yönde manidar ilişki bulunmuştur.


Güvenirlik:

Tek faktörlü yapı için ölçeğin iç tutarlılık katsayısı .95 olarak bulunmuştur. Testin tekrarı için 113 kişiden dört hafta arayla alınan verilere göre iki ölçüm arasındaki pearson momentler çarpım korelasyonu katsayıları .90 dur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi