TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 140 Kişilerarası İlişkiler


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Bardakcı, S., Sarıkaya, Y. ve Yöntem, M. K. (2018). Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması. Journal of International Social Sciences Education, 4(2), 60-72.


Geliştiren/Uyarlayan: Mustafa Kemal YÖNTEM, Salih Bardakcı, Yusuf Sarıkaya


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi


Cilt: 4


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 60-72


Sorumlu Yazar: Salih Bardakçı


İletişim: salih.bardakci@gop.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Öz-yeterlik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Toplam madde sayısı 17'dir.


Kimlere Uygulanabilir: Lise Öğrencileri


Derecelendirme: tamamen katılıyorum (5), katılıyorum (4), kararsızım (3), katılmıyorum (2) ve hiç katılmıyorum (1)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten en az 17, en çok 85 puan alınabilmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Tüm maddeler doğrusaldır ve toplam puana olumlu yönde katkı sağlamaktadır.


Geçerlik:

Ölçekte yer alan her bir maddenin sosyal ağ öz-yeterliği düşük ve yüksek olan bireyleri ayırt edici ölçümler yapıp yapamadığını ortaya koymak amacıyla alt-üst % 27’lik gruplar arasındaki farkların manidarlığı incelenmiştir. Bu amaçla ilk katılımcı gruptan elde edilen veriler üzerinde öz yeterlik düzeyi düşük (n = 77) ve yüksek (n = 77) iki grup belirlenmiştir. Her bir ölçek maddesine ilişkin ortalamaların öz yeterlik düzeyi yüksek ve düşük gruplarda anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız örneklem t testi ile incelenmiş ve maddelerin tamamında t değerlerinin anlamlı olduğu görülmüştür.

Açımlayıcı faktör analizi sonrasında ortaya çıkan tek faktörlü yapı en iyi olabilirlik yöntemine dayalı biçimde gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Analiz sonunda elde edilen uyum iyiliği göstergeleri şu biçimdedir: χ2(116) = 573.65, (p < .001), χ2/sd = 4.95, RMSEA = .09, CFI = .98, IFI = .98, NFI = .98, NNFI = .98, GFI = .86, AGFI = .82; SRMR =.03.


Güvenirlik:

Cronbach alfa iç tutarlık katsayıları ilk katılımcı grubu verileri üzerinden .94, ikinci katılımcı grubu verileri üzerinden .97 olarak hesaplanmıştır. Bu durum aracın güvenirliğine güçlü biçimde işaret etmektedir. Yine düzeltilmiş madde-toplam korelasyonları da .49’un üzerinde kalarak güvenirliğin gücüne ilişkin bu düşünceye destek oluşturmaktadır. Sonuç olarak Sosyal Ağ Öz Yeterlik Ölçeğinin geliştirilmesi için yapılan işlemler sonucunda ölçeğin güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu ifade edilebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi