Yoksulluğa İlişkin Nedensel Atıflar Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.turkpsikolojiyazilari.com/PDF/TPY/24/72-89.pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 440 Temel İnsan ve Toplum Bilimleri
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Solak, N. ve Göregenli, M. (2009). Yoksulluğa İlişkin Nedensel Atıfl ar Ölçeği’nin Geliştirilmesi ve Psikometrik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Türk Psikoloji Yazıları, 12(24), 72-89.
Geliştiren/Uyarlayan: Melek Göregenli, Nevin Solak
Yıl: 2009
Kaynak Adı: Yoksulluğa İlişkin Nedensel Atıfl ar Ölçeği’nin Geliştirilmesi ve Psikometrik Özelliklerinin Değerlendirilmesi
Dergi: Türk Psikoloji Yazıları
Cilt: 12
Sayı: 24
Sayfa Aralığı: 72-89
Sorumlu Yazar: Melek Göregenli
İletişim: melek.goregenli@ege.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Yoksulluğa İlişkin Nedensel Atıfl ar, Yoksulluk ve Sosyal Algı
Alt Boyutlar: Ailesel Atııfar, Bireyci Atıflar, Yapısal Atıflar
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
3 Alt Boyut ve 57 Madde
Yapısal Atıflar (33 m): Yabancı ülkeler tarafından sömürülme
Bireyci Atıflar 15 m): Yoksulların hırslı olmaması
Ailesel Atıflar (9 m): Yoksullara miras kalmaması
Kimlere Uygulanabilir: Ünivesite Öğrencileri, Yetişkinler
Derecelendirme: 5'li Likert (1 = Hiç önemli olmayan bir neden; 5 = Çok önemli bir neden)
Ölçek Puanlaması:
Katılımcıların yoksullara ilişkin duygularına göre, YİNA alt ölçeklerinden aldıkları puan ortalamalarının farklılaşıp farklaşmadığı üç ayrı tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir. Ancak öncellikle, katılımcıların kendilerini değerlendirmeye dayanan 7 basamaklı ölçek, frekans dağılımı temelinde üç eşit parçaya bölünmüş ve “göreli olumsuz”, “nötr” ve “göreli olumlu” olarak etiketlenen üç grup oluşturulmuştur. Buna göre, örneklemin % 37.3’ünün “göreli olumsuz”, % 32’sinin “nötr” ve % 30.6’sının “göreli olumlu” grubunda yer aldığı bulgulanmıştır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekten alınan yüksek/düşük puanlar kişisel adil dünya inancı eğiliminin yüksekliğini/düşüklüğünü temsil etmektedir.
Geçerlik:
YİNA Ölçeği’nin alt boyutlarının yoksullara yardım politikalarıyla ilgili tutumlar ve kişisel adil dünya inancı ile ilişkisi Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı kullanılarak incelenmiş ve sonuçlar Tablo 4’te sunulmuştur. Araştırmanın beklentileri doğrultusunda, yoksullara yardım politikalarıyla ilgili olumlu tutumların bireyci atıflarla negatif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı ( r = -.34, n = 542, p < .001) buna karşılık, yapısal atıflarla pozitif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı ( r = .13, n = 542, p < .01) bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca yoksullara yardım politikalarıyla ilgili olumlu tutumların kaderci-ailesel atıflarla ilişkisinin negatif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı olduğu da saptanmıştır (r = -.12, n = 544, p < .05). Yine araştırmanın beklentileriyle tutarlı olarak, kişisel adil dünya inancının bireyci atıflarla pozitif yönde (r = .24, n = 558, p < .001) ve yapısal atıflarla negatif yönde (r = -.10, n = 558, p < .05) bir ilişkisi gözlenmiştir. Kişisel adil dünya inancının kaderciailesel atıflarla ilişkisinin ise istatistiksel açıdan anlamsız olduğu bulunmuştur (r = .03, n = 561, p > .05).
Güvenirlik:
Yoksulluğa İlişkin Nedensel Atıfar Ölçeği’nin alt ölçeklerinin güvenirliği için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısına bakılmıştır. Testin tamamından alınan tek bir toplam puan elde edilemediğinden, ölçeğin bütünü için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı hesaplanmamıştır. Bu değerin Bireyci Atıflar alt ölçeği için .91, Yapısal Atıflar alt ölçeği için .91 ve KaderciAilesel Atıflar alt ölçeği için .69 olduğu bulunmuştur. Söz konusu sonuçlar YİNA alt ölçeklerinin iç tutarlığının tatmin edici olduğuna işaret etmiştir. YİNA Ölçeği’nin alt ölçeklerine madde analizi uygulanmış ve Bireyci Atıflar alt ölçeği maddelerinin toplam puanla olan korelasyonlarının .32 ve .74, Yapısal Atıflar alt ölçeğinin .31 ve .62, Kaderci-Ailesel Atıflar alt ölçeğinin ise .32 ve .46 arasında değiştiği bulunmuştur. Sonuçlar tüm maddelerin ayırt edici özelliğe sahip olduğuna işaret etmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr