TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yaylı Çalgılar Performans Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Çiftçi, E. ve Kurtuldu, M. K. (2010). Yaylı Çalgılar Performans Değerlendirme Ölçeği geçerlik ve güvenirlik analizi. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 177-190.


Geliştiren/Uyarlayan
Ersan Çiftçi, M.Kayhan Kurtuldu


Yıl
2010


Kaynak Adı
Yaylı Çalgılar Performans Değerlendirme Ölçeği geçerlik ve güvenirlik analizi


Dergi
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt
12


Sayı
2


Sayfa Aralığı
177-190


Link:
http://eefdergi.erzincan.edu.tr/article/view/1006000630/1006000515


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Ersan Çiftçi


İletişim
ersanfarmer@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Yaylı Çalgılar Performansı


Alt Boyutlar
Hazırlık, Seslendirme, Teknik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

3 alt boyut 8 madde
Hazırlık (2m): Hazır bulunuşluk (Doğru duruş ve tutuş)
Seslendirme (4m): Notaları Doğru Seslendirme (Entonasyon)
Teknik (2m): Sağ El/Kol Tekniği


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması

Gözlenecek davranışlara verilecek puan tablosu yer almaktadır


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

Değerlendirmeye katılan toplam altı yaylı çalgı eğitimcisinin hazırlık boyutunda verdiği puanlar arasındaki ilişki oldukça yüksek düzeyde ve anlamlıdır. Tüm eğitimciler arasındaki yüksek düzeyli korelasyon ilişkileri p<0,001 ve p<0,01 düzeyine göre de anlamlı bulunmuştur. Seslendirme boyutuna yönelik ölçümlerde bir önceki boyutta olduğu
gibi bu boyutta da pozitif yönlü ve yüksek düzeyli bir ilişki olduğu görülmektedir. Toplam altı eğitimci arasında 713 ile 975 aralığında gerçekleşen korelasyon katsayıları, yine yukarıda olduğu gibi p<0,001 ve p<0,01 düzeyine göre anlamlı bulunmuştur. Teknik boyuta yönelik sonuçların yer aldığı incelendiğinde korelasyon değerlerinin 718 ve 959 aralığında değiştiği ve ilişkinin yüksek düzeyli olduğu görülmüştür. Oluşan değerler üç düzeyde (p<0,05, p<0,01, p<0,001) anlamlı bulunmuştur.


Güvenirlik

Elde edilen sonuçlara göre ölçeğin genel güvenirlik düzeyinin 0,96 düzeyinde ve oldukça yüksek seviyede gerçekleştiği görülmüştür. Ölçeğin hazırlık, seslendirme ve teknik boyutlarına yönelik iç tutarlık seviyeleri incelendiğinde her üç sonucunda yüksek düzeyli olduğu görülmektedir. Hazırlık boyutunda 0,91, seslendirme boyutunda 0,94 ve teknik boyutunda 0,96 düzeyinde gerçekleşen alpha sonuçları, ölçeğin güvenirlik düzeyinin alt boyutlarda da yüksek olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi