Wingate Anaerobik Güç Testi
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://proje.akdeniz.edu.tr/mcri/mjh/6-2/MJH-12-22-Ali_OZCELIK.pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 420 Spor Bilimleri, Eğlence ve Boş Zaman
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Özçelik, M. A. ve Güvenç, A. (2016). Genç sporcularda diurnal değişkenliğin yüksek şiddetli egzersiz sonrası toparlanmaya etkisi. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, 6(2), 399-415.
Geliştiren/Uyarlayan: Alpay Güvenç, M. Ali Özçelik
Yıl: 2016
Kaynak Adı: Genç sporcularda diurnal değişkenliğin yüksek şiddetli egzersiz sonrası toparlanmaya etkisi
Dergi: Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi
Cilt: 6
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 399-415
DOI: 10.13114/MJH.2016.306
Ölçülen Özellikler: Genç sporcularda yüksek şiddetli yüklenme ve sonrasındaki toparlanma yanıtlarında diurnal değişkenlik etkisinin incelenmesi
Kimlere Uygulanabilir: en az 2 yıl antrenman geçmişi olan 27 erkek sporcu
Ölçek Değerlendirmesi:
Kısa süreli yüksek şiddetli yüklenme ve sonrasındaki toparlanma sürecine ilişkin diurnal değişkenliğin incelendiği bu çalışmada elde edilen tüm bulgulardan hareketle genel bir değerlendirme yapıldığında, yüklenmeyle sergilenen performans değerleri ve yüklenmeye yanıtlar bakımından öğleden önce ve sabah saatlerinde daha düşük değerler kaydedilirken, toparlanma düzeyi açısından da sabah saatleri lehinde bir eğilim söz konusudur. Başka bir deyişle, öğleden sonra akşamüstü saatlerde yüklenim performansı ve yanıtlarının daha yüksek olma eğilimi vardır, ancak toparlanma sabah saatlerine göre daha yavaş seyredebilmektedir.
Güvenirlik:
Tüm değişkenler için tanımlayıcı istatistik değerler (aritmetik ortalama±standart sapma) hesaplanmıştır. Günün beş farlı zamanında tekrarlanan ölçümlerin karşılaştırılmasında Tekrarlı Ölçümlerde Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Tekrarlanan ölçümler arasında farklılık anlamlı çıktığında ikişerli karşılaştırmalar Bonferroni yöntemi ile yapılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr