TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Web Tabanlı Dinlediğini Anlama Testi

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.pegegog.net/index.php/pegegog/article/view/C3S3M1/pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 378 Türkçe Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Acat, B. M., Demiral, H. ve Kaya, M. F. (2013). Web Tabanlı Dinlediğini Anlama Testnin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3(3), 1-10.


Geliştiren/Uyarlayan: Hilmi Demiral, M. Bahattin Acat, Mehmet Fatih Kaya


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Web Tabanlı Dinlediğini Anlama Testnin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi


Cilt: 3


Sayı: 3


Sayfa Aralığı: 1-10


Sorumlu Yazar: M. Bahaddin Acat


İletişim: bacat@ogu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Dinlediğini Anlama, Web Tabanlı Dinleme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Tek boyut ve 41 Madde


Kimlere Uygulanabilir: 5.Sınıf Öğrencileri


Ölçek Puanlaması:

Çalışma grubu için okulların belirlenmesinde, bir önceki öğretim yılı sonunda yapılan 6. sınıf “Seviye Belirleme Sınavı (SBS)”na göre yapılan başarı sıralaması göz önüne alınmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi:

En yüksek ve en düşük okulların puanları arasındaki fark üçe bölünmüş ve okullar sabit aralıklarla “düşük, orta ve yüksek” olarak üç gruba ayrılmıştır.


Geçerlik:

Testin madde analizlerine bakıldığında (Tablo-1), maddelerin ayırt edicilik açısından uygun oldukları gözlenmiştir. Buna rağmen madde ayırt ediciliği .20’den küçük olan maddelerin testten çıkarılması; .20 ve .30 arasında olan maddelerinse yeniden yapılacak uygulama esnasında gözden geçirilmesi veya testten çıkarılması faydalı olacaktır (Erkuş, 2009).


Güvenirlik:

Testin iç tutarlık anlamındaki güvenirliğini hesaplamak için madde güçlükleri eşit olmadığından dolayı KR-20 güvenirlik katsayısı hesaplanmış ve 77 olarak bulunmuştur. Bununla birlikte test, tek ve çift maddeler olmak üzere iki yarıya ayrılmış ve iki yarı yöntemiyle hesaplanan güvenirlik katsayısı SpearmanBrown düzeltmesinin ardından .80 olarak elde edilmiştir. Bu değerler, testin oldukça güvenilir olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi