TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Uygulama Öğretmeni Yeterlilik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kiraz, E. (2003). Uygulama Öğretmeni Yeterlilik Ölçeği: Ölçü aracı geliştirme örneği. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(4), 387-400.


Geliştiren/Uyarlayan
Ercan Kiraz


Yıl
2003


Kaynak Adı
Uygulama Öğretmen Yeterlilik Ölçeği: Ölçü Aracı Geliştirme Örneği


Dergi
Türk Eğitim Bilimleri Dergisi


Cilt
1


Sayı
4


Link:
http://www.tebd.gazi.edu.tr/index.php/tebd/article/viewFile/158/145


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Ercan Kiraz


İletişim
ekiraz@comu.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Mesleki Gelişim, Mesleki Rehberlik, Öğretimin Planlanması, Uygulama Öğretmeni


Alt Boyutlar
Mesleki Rehberlik, Uygulamaya Hazırlık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

3 alt boyut ve 25 açık uçlu, 2 kapalı uçlu madde vardır.
ÖP (11 m): Öğretimin Planlanması
MR (7 m): Mesleki Rehberlik
UH (7 m): Uygulamaya Hazırlık


Kimlere Uygulanabilir
Eğitim Fakültesi Son Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (1= kesinlikle yetersiz - 5= oldukça yeterli)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Ölçek, bir yandan öğretmen adaylarının en çok yardım bekledikleri konuları belirlerken, diğer yandan da uygulama öğretmenlerinin bu beklentilere yönelik becerilere sahip olup olmadıklarını da ortaya çıkarmakta kullanılmıştır.


Geçerlik

Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemede temel bileşenler analizi (principle-components exploratory factor analysis) yöntemi kullanılmıştır.. Analiz, öz değerleri 1’in üzerinde ve toplam varyansın %66.04’ünü açıklayan beş faktörde toplanmıştır. Birinci faktörün öz değeri 12.630 ve varyansın %50.52’sini, ikinci faktörün öz değeri 2.070 ve varyansın % 8.278’ini ve üçüncü faktörün öz değeri ise 1.137 ve varyansın % 4.549’unu açıklamıştır. Ölçek son hâliyle herhangi bir faktörde madde-alt test korelasyonu bir faktörde .50’den fazla ve aynı madde için diğer faktörlerde .40’ın altında bulunan 25 maddeden oluşmuştur. Sadece 1 madde .40’tan fazla yüklenmiştir (birinci faktörde .661 ve üçüncü faktörde .409) ve bu madde kapsamı ve bu madde kapsamı itibarıyla ölçekten çıkarılmamıştır. Araştırmacılar tarafından ortak olarak kabul gören yüklenme miktarının .45 olduğu ve madde sayısının az olduğu durumlarda ise .30’un da kabul edilebilir olduğu düünüldüğünde ölçekteki tüm maddeler bu yüklenme miktarının üzerindedir.


Güvenirlik

Ölçeğin güvenirliği iç tutarlılık ölçütü ve Cronbach Alpha katsayısı ile hesaplanmıştır. Güvenirlik katsayıları ÖP için .95; MR için .91ve UH için .86 olarak bulunmuştur. Ölçeğin tümüne ilişkin Cronbach Alpha değeri ise .96 olarak bulunmuştur. Genel olarak bakıldığında güvenirliğe ilişkin bulgular yeterli sayılabilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi