TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğretenlerin Teknolojiye Yönelik Tutumlarını Belirleme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.ijla.net/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=eaacdac3-cb3f-44f0-ae95-65fa88fe70e4.pdf&key=36896


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 378 Türkçe Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

İpek, S. ve Kan, A. (2019). Türkçeyi yabancı dil olarak öğretenlerin teknolojiye yönelik tutumlarının belirlenmesine ilişkin bir ölçek geliştirme çalışması. International Journal of Language Academy, 7(4), 107-123.


Geliştiren/Uyarlayan: Adnan Kan, Serkan İPEK


Yıl: 2019


Kaynak Adı: Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğretenlerin Teknolojiye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesine İlişkin Bir Ölçek Geliştirme Çalışması


Dergi: International Journal of Language Academy


Cilt: 7


Sayı: 4


Sayfa Aralığı: 107-123


DOI: http://dx.doi.org/10.29228/ijla.36896


Sorumlu Yazar: Serkan İPEK


İletişim: serkanipek86@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Teknolojiye Yönelik Tutum


Alt Boyutlar: Benimseme, İsteklilik, Kaçınma


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Üç faktörü bulunan ölçek toplam 30 maddeden oluşmaktadır.

Kaçınma 12 Madde
M.11. Teknolojiden faydalanmaktan kaçınırım.

İsteklilik 10 Madde
M.14. Yeni teknolojik bir ürünle karşılaştığımda onu kullanmaya çalışırım.

Benimseme 8 Madde
M2. Teknoloji kullanmanın işimi kolaylaştırdığına inanırım.


Kimlere Uygulanabilir: Türkçeyi ana dil olarak öğretenlere, Türkçeyi yabancı/ikinci dil olarak öğretenlere


Derecelendirme: 5'li Likert Tipi Ölçek (Kesinlikle Katılıyorum diyorsanız 5, Katılıyorum 4, Kararsızım 3, Katılmıyorum 2, Kesinlikle katılmıyorum 1 puan )


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 30 ile 150 arasında değişmektedir. Ölçekte 15 tane ters puanlanmış madde bulunmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin tamamından veya alt boyutlarından alınan puanın yüksekliği olumlu, düşüklüğü ise olumsuz tutum olarak değerlendirilmektedir.


Geçerlik:

İlk uygulamadan elde edilen veriler ile Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) yapılmış, ölçeğin yapı geçerliği test edilmiştir. AFA sonucunda 30 maddeden oluşan, kaçınma, isteklilik ve benimseme olarak adlandırılan 3 faktörlü bir yapı belirlenmiştir. Bu 3 faktörün (1. faktör %30,960, 2. faktör %26,233, 3. faktör %7,134) açıklanan varyansın %64,327’lik kısmını karşıladığı görülmüştür. Sonraki aşamada maddelerin yapı geçerliğini doğrulamak için ölçek formu 191 kişilik farklı bir guruba gönderilmiş, elde edilen verilerden hareketle doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Yapılan AFA ve DFA ile 30 maddelik nihai ölçek formunun yapı geçerliği doğrulanmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirlik çalışmaları ise ölçeğin tamamı ve alt faktörleri için hesaplanan iç tutarlık katsayıları ile belirlenmiştir. 30 maddelik ölçeğin tamamı için Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,91 iken; birinci faktöre (kaçınma) ait α değeri 0,95, ikinci faktöre (isteklilik) ait α değeri 0,91 ve üçüncü faktöre ait α değeri 0,89 olarak bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin geçerliği ile iç tutarlılığının yüksek düzeyde olduğu görülmüş ve Türkçeyi yabancı dil olarak öğretenlerin teknolojiye yönelik tutumlarını geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçtüğü ortaya çıkmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi