TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Tarih Öğretiminde Kadının Yerine İlişkin Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zqI_ZOq-b18GC2rT9c2JGpa5eri6QaDk0ZNDc8hGkcty0lpS3RYyQO9KZ_wZR_e7


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 365 Tarih Eğitimi


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Köse, M. (2011). Tarih öğretiminde kadın imajının yeniden inşası (Doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Meliha Köse


Yıl: 2011


Kaynak Adı: Tarih öğretiminde kadın imajının yeniden inşası


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Gazi Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Meliha Köse


İletişim: melihakose@gazi.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Öğrenci Tutumları


Alt Boyutlar: Kadın tarihine ilişkin tutumlar, öğrencilerin anne eğitimine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği, öğrencilerin baba eğitimine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği, öğrencilerin sınıflarına göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği, Önerdikleri kadın imajlarının neler olduğu ve mevcut ders kitaplarında yer alan kadın imajları ile benzerlik gösterip göstermediği, Tarih ders kitaplarında kadın tarihine ilişkin görmek istedikleri yönler ve niteliklerin neler olduğu, Tarih öğretiminde kadının yerine ilişkin tutumlar, Tarih öğretiminde kadının yerine ilişkin tutumları‖na yönelik görüşlerinin, Tarih öğretiminde kadının yerine ilişkin tutumlarına yönelik görüşlerinin


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Kadın tarihine iliŞkin tutumlar ( 21 m): Kadın şahsiyetlerin tarih derslerinde
anlatılması beni mutlu eder.

Tarih öğretiminde kadının yerine ilişkin tutumlar ( 3 m): Tarih ders kitaplarında kadınlara yer verilmeli midir?

Tarih öğretiminde kadının yerine ilişkin tutumlarına yönelik görüşlerinin, öğrencilerin anne eğitimine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği : Tarih ders kitaplarında kadınlara yer verilmeli midir?


Kimlere Uygulanabilir: Öğrenciler


Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiç katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 25 ile 125 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Kadın imajının yeniden inşasına yönelik yapılan bu çalışmada, I. bölümde Beşli Likert Tipi tutum ölçeği geliştirilerek uygulanmış ve öğrenci tutumları belirlenmiştir. Öğrenci tutumları cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi bakımından değerlendirilmiştir. Ayrıca öğrenciye açık uçlu iki soru yöneltilerek, cinsiyet ve anne baba eğitim düzeyinin öğrencilerin tutumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Öğrencilerin önerdiği kadın imajlarına ve rollerine ulaşılmıştır. Her iki anketin analizi ile elde edilen bilgiler tablolar aracılığıyla tasnif edilmiştir. Tarih ders kitaplarında eksik olduğu düşünülen imajlarla ilgili bir öneri geliştirilmiştir.
Önerilen kadın imajlarının gerekçeleri verilen tarihsel bilgilerle ortaya konmuştur. Verilen bilgilere muhakkak eklenecek çok kişi ve bilgi bulunmaktadır; ancak öneri olarak sunulan imajlar için örnek kadınlar seçilmiştir. Her bir bölümü ayrı ayrı kitaplaştırılabilecek potansiyele sahip olan imajların bu tez içinde tamamlanması mümkün görülmemektedir.


Geçerlik:

Yapılan araştırmada 21 maddenin oluşturduğu ankete faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda KMO değeri 0.892 dir. KMO örneklem büyüklüğünün uygunluğu ile ilgili bir katsayıdır ve örneklem büyüklüğünün yeterli olduğunu göstermektedir. Bartlett‘in küresellik testine göre faktör analizi uygulamak verilerimize uygunluk göstermektedir (Sig. = 0,000). Analize katılan 21 değişkenin öz değeri 1‘den büyük olan tek faktör altında toplandığı görülmektedir. Bu tek faktörün ölçeğe ilişkin açıkladıkları varyans %64.247‘dir. Buna göre analizde önemli faktör olarak ortaya çıkan tek faktör, değişkenlerdeki toplam varyansın ve ölçeğe ilişkin varyansın çoğunluğunu açıkladığı söylenebilir.


Güvenirlik:

Ön uygulama anketi araştırma kapsamına alınmayan 100 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler kullanılarak veri toplama aracının geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Ön uygulama anketinde yer alan 25 maddenin güvenirlik katsayısı cronbach alpha, .792 olarak hesaplanmıştır. Anketin genelinde madde toplam korelasyonları .46 ile .77 arasında değişmiştir. Ön uygulama anketinde yer alan ve madde toplam korelasyonu. 30‘un altında çıkan dört madde anketten atılarak 21 maddeden oluşan asıl uygulama aracı oluşturulmuştur. Sonuç olarak ön uygulamaanketinde yer alan madde sayısı 25‘den 21‘e indirilerek araştırma anketine son şekli verilmiştir. Buna göre 21 maddenin oluşturduğu anketin güvenilirlik katsayısı cronbach alpha, .862 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi