Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/firatsbed/article/viewFile/5000175411/5000158191
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 374 Sosyal Bilgiler Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Gömleksiz, M. N. ve Kan, A. Ü. (2013). Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(2), 139-148.
Geliştiren/Uyarlayan: Ayşe Ülkü Kan, Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Dergi: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 23
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 139-148
İletişim: nurigomleksiz@yahoo.com
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 29 madde ve beş alt boyuttan oluşmuştur.
Derecelendirme: 5'li Likert
Ölçek Değerlendirmesi:
Bütün bu sonuçlar dikkate alındığında hazırlanan ölçeğin Sosyal Bilgiler dersine ilişkin tutumları belirlemede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu söylenebilir. Bu bağlamda hazırlanan ölçeğin ilköğretimin gerek birinci gerekse ikinci kademesinde kullanılabilir olduğu düşünülmektedir. Ölçek özellikle deneysel çalışmaların hem başında hem de sonunda kullanılarak etkisi ölçülmeye çalışılan durumun tutumlar üzerindeki etkisinin belirlenmesinde de kullanılabilir.
Geçerlik:
Ölçeğin yapı geçerliğinin ortaya konması amacıyla faktör analizi yapılmıştır. Büyüköztürk (2003: 162), faktör analizinin ölçeklerin yapı geçerliğini test etmede kullanılacak yollardan biri olduğunu ifade etmektedir. Bu amaçla öncelikle faktör analizi işlemlerinin uygulanabilirliğini ortaya koyan Bartlett Testi ve KMO değerlerine bakılması gerekmektedir (Büyüköztürk, 2003: 120; Pallant, 2005: 174). Yapılan işlemler sonucunda ölçeğin KMO değeri .96 olarak belirlenmiştir. KMO değerinin 1’e yaklaşması oldukça iyi bir durumun olduğunu göstermektedir (Tavşancıl, 2002: 50). Bartlett Testi sonucu ise 8.990 ve anlamlı olarak bulunmuştur. Bulunan bu değerler veri setinin faktör analizine uygunluğunu göstermektedir. Daha sonra uygulanan faktör analizi işlemlerinde bir maddeye ilişkin faktör yük değerinin .45 ve üstünde olmasına (Büyüköztürk, 2003: 118) dikkat edilerek, 2 maddenin elenmesine karar verilmiştir. Aynı zamanda iki farklı faktörde faktör yüküne sahip bir madde daha elenmiştir. Buna bağlı olarak faktör özdeğerleri ve scree plot çizimi incelenerek beş faktörden ve 29 maddeden oluşmuş bir ölçeğin ortaya çıktığı görülmüştür. Maddelerin faktör yükleri .775 ile .477 arasında değişmektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr