TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sanat Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://web.firat.edu.tr/sosyalbil/dergi/arsiv/cilt20/sayi2/201-209.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 380 Güzel Sanatlar Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Ayaydın, A. ve Kurtuldu, A. K. (2010). Sanat Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeğinin geliştirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(2), 201-209.


Geliştiren/Uyarlayan: Abdullah Ayaydın, M.Kayhan Kurtuldu


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Sanat Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği'nin Geliştirilmesi


Dergi: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt: 20


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 201-209


Sorumlu Yazar: Abdullah Ayaydın


İletişim: abdullahayaydin@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Sanat Eğitimine Karşı Tutum


Alt Boyutlar: Sanat eğitimi ile ilgili kişisel düşünceler, Sanat eğitimi süreci ve sonrası, Sanat eğitiminde sosyalleşme süreci, Sanat eğitiminin önemi gerekliliği ve güncel yaşama yansıması


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

4 alt boyut 32 madde
1. Sanat eğitiminin önemi gerekliliği ve güncel yaşama yansımasına yönelik maddeler. ( 10 m )
2. Sanat eğitimi ile ilgili kişisel düşüncelerine yönelik maddeler.( 7 m )
3. Sanat eğitimi süreci ve sonrasına yönelik maddeler. ( 6 m )
4. Sanat eğitiminde sosyalleşme sürecine yönelik maddeler. ( 4 m )


Kimlere Uygulanabilir: Güzel Sanatlar Eğitim Bilimi Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçeğin güvenirlik aşamasında 43 maddenin Cronbach Alpha değeri 0,88 bulunmuştur. Daha sonra madde analizi yapılarak ölçeğin güvenirliğini ve faktör yapısını olumsuz etkilediği belirlenen 11 madde ölçekten çıkarılmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Araştırma için geliştirilen ölçeğin uygulanması neticesinde elde edilen verilerin değerlendirilmesinde temel bileşenler faktör analizi, madde toplam korelasyonları, Cronbach’s Alpha güvenirlik katsayısı, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) katsayısı, Barlett’s Testi ve “t” testi gibi istatistiksel işlemler yapılmıştır.Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla, kalan 32 maddeye uygulanan faktör analizi sonucunda toplam varyansın %40.93’ünü açıklayan ve anlamlı olarak kabul edilen 4 faktörlü yapının uygun olduğuna karar verilmiştir. Toplam güvenirlik katsayısı 0,90 olarak hesaplanan ölçeğin K.M.O. örneklem yeterlilik ölçüsü ise 0,92 olarak bulunmuştur. Bu değer faktör analizi uygulamak için örneklem büyüklüğünün uygun olduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

Varimax Dik Döndürme tekniğine göre yapılan temel bileşenler faktör analizi sonucunda ortaya çıkan faktörler ölçeğe ilişkin güçlü bir geçerlilik düzeyini açıklamaktadır.


Güvenirlik:

Ölçeğin örneklem uygunluğunu ölçmek için yapılan KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) ölçümlerinde elde edilen katsayının (0,92) ve ölçeğin güvenirlik katsayısını belirleyen Cronbach’s Alpha katsayısının (0,90) yüksek düzeyde gerçekleştiği görülmektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi