TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sanal Müze Sanal Tur Memnuniyet Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Teker, N. ve Özer, A. (2016).Sanal Müze Sanal Tur Memnuniyet Ölçeğinin Türkçe'ye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Milli Eğitim, 45(209), 314-335.


Geliştiren/Uyarlayan
Adnan Özer, Necmettin Teker


Yıl
2016


Kaynak Adı
Sanal müze sanal tur memnuniyet ölçeğinin Türkçe'ye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Milli Eğitim


Sayı
209


Link:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/441332


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Necmettin Teker


İletişim
teker@ankara.edu.tr


Alt Boyutlar
Sanal Ortam Memnuniyeti, Sanal Ortamın Kullanılabilirliği


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Ölçekte 19 madde bulunmaktadır.


Derecelendirme
Kesinlikle Katılıyorum, Orta Derecede Katılıyorum, Biraz Katılıyorum, Biraz Katılmıyorum, Orta Derecede Katılmıyorum, Kesinlikle Katılmıyorum.


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Ölçek maddeleri, alan uzmanlarının görüşlerinden yararlanılarak Türkçe’ye çevrilmiştir. Bundan sonra, özgün ve Türkçe ölçek maddeleri araştırmacılar tarafından düzenlenen bir uzman değerlendirme formundan yararlanılarak, müze, eğitim teknolojisi alanında uzman ve her iki dilde yetkin öğretim üyelerinin görüşüne sunulmuştur. Uzmanlardan gelen öneriler doğrultusunda yapılan düzenlemelerin ardından, iki ölçek arasındaki dilsel eşdeğerlik geçerliğinin belirlenmesi için İngilizce ve Türkçe formlar 15 gün arayla her iki dilde yetkin 69 kişilik bir gruba uygulanmıştır. Ardından SMSTM Ölçeğinin Türkçe formu 219 kişilik araştırma grubu üzerinde uygulanmıştır. Uygulanmaya başlamadan bir gün önce, dilsel eşdeğerlik çalışmasına katılan öğrencilerin ABD Hava Kuvvetleri Sanal Müze Sanal Tur Memnuniyet Ölçeğinin Türkçe'ye Uyarlanması. Ulusal Havacılık Müzesinde, kültürel uyarlama çalışmasına katılan öğrencilerin Türk Hava Kuvvetleri Müzesinde sanal tura katılmaları sağlanmıştır.


Geçerlik

SMSTM Ölçeğinin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerinden yararlanılarak incelenmiştir. KMO değeri araştırmada .905 olarak bulunmuştur. Bartlett değerinin anlamlı olduğu görülmüştür [X²(52)=2753. df=210, Sig =.000]. Ölçekte özdeğeri (eigenvalue değeri) 1’in üzerinde olan 3 bileşen olduğu görülmüştür. Bu bileşenlerin öz değerleri 10,081, 1,980, 1,6221’dir. Sırasıyla 1. bileşen bu ölçekle ölçülmeye çalışılan özelliğin %47,462’sini açıklarken sırasıyla 2. bileşen %9,836’sını, 3. bileşen %8,046’sını açıklamaktadır. Toplamda bu bileşenler, ölçülmeye çalışılan özelliğin %65,344’unu açıklayabilmektedir. Faktör yüklerinin varyansın maksimum yaparak faktörleri değişkenler arasında sadeleştirmek amacıyla bütün faktörlerin birbiriyle ilişkisiz olduğunu kabul ederek dikey döndürme seçeneklerinden “varimax” yöntemi kullanılmıştır. Döndürme sonrasında bu faktörlerin öz değerleri birinciden üçüncüye doğru sırasıyla 7,075, 4,728, 1,880; açıklanan toplam varyansa katkıları ise %33,689, %22,513, %8,954 olarak değişmektedir. Döndürme öncesinde birinci faktör varyansın %48’ini açıklarken döndürmeden sonra %33,69’unu; ikinci faktör %9,836’sını açıklarken döndürmeden sonra %22,513’ünü, üçüncü faktör %8,046’sını açıklarken döndürmeden sonra %8,954’ünü açıklamaktadır. Döndürmeden sonra ilk iki faktörün toplam varyansının %50’nin üzerinde (%56,2) olması dikkat çekicidir. Döndürülmüş bileşenler matrisine göre de ölçeğin üç boyutlu olduğu söylenebilir. Döndürülmüş matris incelendiğinde bütün maddelerin faktör yük değerlerinin 0.30’nin üzerinde olduğu görülmektedir.
Değerlendirmeye alınan diğer bir uyum indeksi X²’dir. Ancak, X² tek başına değerlendirilen bir istatistik değildir. X², serbestlik derecesi (sd) ile oranlanarak değerlendirmeye alınır (Büyüköztürk, 2006). Son yapılan analiz için X² = 475.31 ve sd=151’dir. Bu değerler birbirine oranlandığında X²/sd oranının 3.1 (475.31/151=3.1) olduğu görülmektedir. Son analizde elde edilen RMSEA değer 0.8’dir. GFI değeri son analizde .84 olarak belirlenmiştir. Uyum indekslerinin incelenmesine devam edildiğinde son analizde AGFI’ın .80 olduğu görülmektedir. Standardize edilmiş RMR’ın uyum indeksinin .080 olduğu görülmektedir. Son olarak NNFI ve CFI uyum indeksleri incelendiğinde NNFI ve CFI’ın .94 olduğu görülmektedir.


Güvenirlik

Türkçe ölçeğin geneline ilişkin Cronbanch alfa iç tutarlık katsayısı .910’dir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi