TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Psikolojik Sermaye Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://www.researchgate.net/publication/331993954_POZITIF_PSIKOLOJIK_SERMAYENIN_KISISEL_DEGERLER_BAKIMINDAN_IS_TATMININE_ETKISI_VE_BIR_ARASTIRMA


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 430 Yönetim ve Organizasyon


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Akçay, V.H. (2011). Pozitif psikolojik sermayenin kişisel değerler bakımından iş tatminine etkisi ve bir araştırma (Doktora tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.


Geliştiren/Uyarlayan: Vildan Hilal Akçay


Yıl: 2011


Kaynak Adı: Pozitif psikolojik sermayenin kişisel değerler bakımından iş tatminine etkisi ve bir araştırma


Tez Türü: Doktora


Üniversite: İstanbul Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: İstanbul


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Vildan Hilal Akçay


İletişim: hilalvildan@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Psikolojik Sermaye


Alt Boyutlar: Esneklik, Iyimserlik, özyeterlilik, Umut


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1- Uzun vadeli bir probleme çözüm bulma konusunda kendime güvenirim
10- Halihazırda işimde oldukça başarılı olduğuma inanıyorum
16- Stresli işleri kendime dert etmem, soğukkanlılıkla halletmeye bakarım
24- İşime bakış açım şudur: “her gecenin bir sabahı vardır” veya “her işte bir hayır vardır”


Kimlere Uygulanabilir: Tüm Çalışanlara


Derecelendirme: 5'li likert: 1. Beni hiç tanımlamıyor 2. Beni biraz tanımlıyor 3. Kararsızım 4. Beni iyi tanımlıyor 5. Beni çok iyi tanımlıyor


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek toplam puan 24 ile 120 arasında değişmektedir.
Ölçekte tersine kodlanması gereken maddeler bulunmaktadır, bunlar: 13., 20. ve 23. maddelerdir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçek, alt boyutları itibarıyla (özyeterlilik, umut, iyimserlik ve esneklik olarak) değerlendirilebileceği gibi, bir bütün (şemsiye kavram) olarak "psikolojik sermaye düzeyi" şeklinde de değerlendirilebilir. Tersine kodlamalar yapıldıktan sonra, ölçekten alınan puan yükseldikçe katılımcıların her bir alt boyut ve/veya psikolojik sermaye bakımından düzeyi yükselir. Örneğin "özyeterlilik alt boyutu 4 puan olan bir katılımcının, 20 puan olan başka bir katılımcıya göre özyeterliliği yüksektir" şeklinde değerlendirilir.


Çeviri Süreci:

Orijinal ölçek, araştırmacı tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve anlam bakımından orijinaline uygunluğunu sağlamak üzere Earley’in “çevirme- geri çevirme” yöntemi kullanılmıştır. Dolayısıyla yapılan çevirinin ardından çeviri, dil alanında uzman bir okutman tarafından tekrar İngilizce’ye çevrilmiş, tespit edilen farklılıklar ortadan kaldırılmıştır.


Geçerlik:

Pozitif psikolojik sermaye (PPS) ölçeğinde yer alan sorulara katılımcıların verdiği yanıtların faktör analizine tabi tutulması için öncelikle PPS sorularının analize uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla KMO ve Bartlett’s testi yapılmıştır. Testin sonuçlarına göre; KMO değeri = 0,967 > 0,50 ve Barlet P < 0,05 şartlarının her ikisi de sağlanmıştır. Dolayısıyla 450 kişilik anket faktör analizi için yeterli olup daha fazla anket yapılmasına gerek yoktur ve bu soru grubu faktör analizine uygundur. Ayrıca bütün soruların anti-image korelasyon değerlerinin 0,05’in üstünde olduğu gözlenmiştir (tamamı 0,90’dan büyüktür). Dolayısıyla bütün sorular modele dahil edilmiştir.
Analize göre 24 ifadenin her biri, orijinal ölçekte bulundukları kategoridedir, yani her 6 ifade 4 fakörden birine yüklenmiştir. Şöyle ki; 1-6 arası ifadeler özyeterlilik faktörü, 7-12 arası ifadeler umut faktörü, 19-24 arası ifadeler ise iyimserlik faktörü altında toplanmıştır. Esneklik faktöründe ise 14. soru dışındakiler bu faktöre dahil olup, 14.soru 0,566 değerle özyeterlilik faktörüne, 0,512 değerle kendi grubuna dahildir. Aradaki fark çok yüksek olmadığından 14. soru da kendi kategorisine yani esneklik faktörüne dahil edilmiştir.
Şu halde yapılan faktör analizine göre; katılımcıların PPS ölçeğindeki ifadeleri aynı manâda algıladıkları ve olması gereken kategoriler (alt ölçekler) açısından değerlendirdikleri ifade edilebilir.


Güvenirlik:

Özyeterlilik (.95), umut (.94), esneklik (.92) ve iyimserlik (.92) alt ölçeklerinin ve PPS ölçeğinin bir bütün olarak güvenilirlik (alfa) değerleri .90’ın üzerindedir.
Psikolojik Sermaye Güvenilirlik (Alfa) Değeri = .97'dir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Positive Psychological Capital


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Luthans, F., Avolio, B.J., Avey, J.B., Norman, S.M. (2007). “Positive Psychological Capital: Measurement and Relationship with Performance and Satisfaction”, Personnel Psychology, 60, 541-572.


Orijinal Ölçek Yazarlar: B. J. Avolio, F. Luthans, J. B. Norman


Orijinal Ölçek Yıl: 2007


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Positive Psychological Capital: Measurement and Relationship with Performance and Satisfaction


Orijinal Ölçek Link: https://digitalcommons.unl.edu/leadershipfacpub/11/


Orijinal Ölçek Geçerlik:

1-6 arası ifadeler özyeterlilik faktörü, 7-12 arası ifadeler umut faktörü, 13-18 arası ifadeler esneklik faktörü, 19-24 arası ifadeler ise iyimserlik faktörü altında toplanmıştır.


Orijinal Ölçek Güvenirlik:

Dört ayrı örneklemden toplanan verilere göre:
PPS ölçeğinin güvenilirliğine ait alfa değerleri: .88, .89, .89, .89'dur.
PPS’nin alt ölçeklerinin güvenilirlikleri ise şöyledir:
* Özyeterlilik: .75, .84, .85, .75
* Umut: .72, .75, .80, .76
* İyimserlik: .74, .69, .76, .79
* Esneklik: .71, .71, .66, .72


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi