Pediatrik Kronik Hastalık için Öz-yeterlik Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12144-020-01134-z
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Gürcan, M., & Turan, S. A. (2020). Testing the psychometric properties of the Turkish culture version of The Self-Efficacy Scale for pediatric chronic illness. Current Psychology, 1-11. https://doi.org/10.1007/s12144-020-01134-z
Geliştiren/Uyarlayan: Meltem Gürcan, Sevcan Atay Turan
Yıl: 2020
Kaynak Adı: Testing the psychometric properties of the Turkish culture version of the self-efficacy scale for pediatric chronic illness
Dergi: Current Psychology
Sayfa Aralığı: 1-11
DOI: https://doi.org/10.1007/s12144-020-01134-z
Sorumlu Yazar: Meltem Gürcan
İletişim: meltemgurcan@akdeniz.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Öz-yeterlik
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 15 maddelik bir ölçektir.
Kimlere Uygulanabilir: 10-17 yaş arası ergenler
Derecelendirme: 0= Hiç emin değilim- 10=Çok eminim
Ölçek Puanlaması:
Ölçekteki her bir maddenin alacağı puan 0-10 arasında değişmektedir. Ölçekten alınabilecek toplam puan 0 ile 150 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçme aracı her maddeden alınan puanın toplanmasıyla değerlendirilir.
Çeviri Süreci:
Bu çalışmanın dil geçerlik aşamasında çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin İngilizce’den Türkçe’ye çeviri süreci dört uzman tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu veriler dikkate alınarak, ölçek maddeleri araştırmacılar tarafından tek bir çeviride birleştirilmiştir. Elde edilen maddeler açık ve anlaşılabilir olması açısından değerlendirilmiştir ve uygun olan düzeltmeler titizlikle yapılmıştır. Başka bir uzman tarafından ölçek tekrar İngilizce’ye çevrilmiştir.
Geçerlik:
Kapsam geçerliği için lawshe tekniği kullanılarak ölçek maddelerinin ölçülecek niteliği temsil etmesi (amaca uygunluk), hedef kitle tarafından açık ve kolay anlaşılabilmesi konusunda 10 kişiden uzman görüşü alınmıştır. Lawshe tarafından geliştirilen ve kapsam geçerliğinde yaygın olarak kullanılan bu yöntemde uzmandan her madde için 3 üzerinden puan vermesi istenmiştir. Uzmanlar tarafından her maddeye bağımsız olarak 1=gereksiz, 2=faydalı/yetersiz, 3=gerekli anlamına gelen puanlama yapılır. Bu sayede her madde için kapsam geçerlik indeksi (KGI) hesaplanır. Literatürde KGI puanının ortalama 0.80 ve üzerinin geçerlik için kabul edilebilir olduğu belirtilmektedir. Tüm bu aşamalardan sonra ölçek maddeleri psikometrik değerlendirmeye hazır duruma getirilmiştir.
Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek ve değerlendirmek amacıyla açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Faktör analizi öncesinde örneklem büyüklüğünü ve ölçeğin faktör analizine uygunluğunu değerlendirmek amacıyla Kaiser‐Meyer‐Olkin (KMO) ve korelasyon matrisinin faktör analizine uygunluğunu belirlemek için Bartlett’s testi yapılmıştır. Örneklem büyüklüğünün uygun görülebilmesi için KMO değerinin 0.50’den büyük olması önerilmektedir (Polit & Beck, 2013). Açımlayıcı faktör analizinde principal component analysis ve direct oblimin yöntemleri kullanılmıştır. Eigenvalue değeri ≥ 1 olan maddeler seçilerek faktör yapısı belirlenmiştir. Faktör yük değerleri ≥ .32 olan maddeler değerlendirmeye dahil edilmiştir (Büyüköztürk, 2018). Açımlayıcı faktör analizinde elde edilen bulguları desteklemek amacıyla DFA yapılmıştır.
Güvenirlik:
Bu çalışmada, literatürde likert tipi bir ölçeğin iç tutarlığını belirlemek için önerilen cronbach alfa katsayısı kontrol edilmiştir. Cronbach alfa katsayısı 1’e yaklaştıkça ölçüm aracının güvenirliği artar. Cronbach alfa katsayısı .40’dan düşük ise güvenilir değil, .40-.59 zayıf güvenilirlik düzeyinde, .60-.79 arasında yüksek güvenirlik düzeyinde, .80-1.00 arasında olması ise çok yüksek düzeyde güvenilir olduğunu göstermektedir (Bland & Altman, 1997).
Test güvenirliğini ve zaman değişmezliğini göstermek için PRCISE-Tr 23 kişiden oluşan aynı gruba en az 2 hafta arayla 2 kez uygulanmıştır. Daha sonra bireylerin birinci uygulamadan aldıkları puanlarla ikinci uygulamadan aldıkları puanlar arasında sperman korelasyon analizi ve paired-samples t testi kullanılarak ölçeğin test tekrar test güvenirlik katsayısı belirlenmiştir (Tekindal, 2017). Ayrıca, iç tutarlık göstergelerinden biri olan madde corrected item‐total correlation coefficients hesaplanmıştır. Literatürde her maddenin kabul edilebilir değerinin .20’nin üzerinde olması önerilmektedir (Bland & Altman, 1997) .
Ölçekteki sayısal değişkenlerin normallik testlerinin değerlendirilmesi için Kolmogorov Smirnov testi kullanılmıştır. Örneklemin tanımlayıcı özellikleri ile öz-yeterlik düzeyleri arasındaki farkları karşılaştırmak için Independent Samples T-test ve One-way Anova testi yapılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Self‐efficacy scale for pediatric chronic illness
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Emerson, N. D., Morrell, H. E. R., Mahtani, N., Sanderson, L., Neece, C., Boyd, K. C., & Distelberg, B. (2018). Preliminary validation of a self‐efficacy scale for pediatric chronic illness. Child: Care, Health and Development, 44(3), 485-493.
Orijinal Ölçek Yazarlar: H. E. R. Morrell N. Mahtani L. Sanderson C. Neece K. C. Boyd B. Distelberg, Natacha D. Emerson
Orijinal Ölçek Yıl: 2018
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Preliminary validation of a self‐efficacy scale for pediatric chronic illness
Orijinal Ölçek Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cch.12551
Orijinal Ölçek DOI: DOI: 10.1111/cch.12551
Orijinal Ölçek Dergi: Child Care Health Dev
Orijinal Ölçek Cilt: 44
Orijinal Ölçek Sayı: 3
Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 485–493