Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Bir Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 345 Özel Eğitim
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Yaralı, D. (2015). Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Bir Tutum Ölçeğinin geliştirilmesi. e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3).,1-11.
Geliştiren/Uyarlayan: Dilek YARALI
Yıl: 2015
Kaynak Adı: Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Bir Tutum Ölçeğinin geliştirilmesi
Dergi: e- Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2
Sayı: 3
Sayfa Aralığı: 1-11
Sorumlu Yazar: Dilek Yaralı
İletişim: dsyarali44@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Tutum
Alt Boyutlar: Beğeni, Duyarlılık, Olumsuz Tutum
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
16.Televizyonda özel gereksinimli bireylerle ilgili bir
programla karşılaşırsam onu sonuna kadar izlerim.
15.Özel gereksinimli bireyler ile ilgili yayınları takip
ediyorum.
19.Özel gereksinimli bireylerle ilgili yapılan yenilikleri
takip etmekten hoşlanıyorum
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmen Bireyler
Derecelendirme: Ölçekteki maddeler kesinlikle katılmıyorum”, “katılmıyorum”, “kararsızım”, “katılıyorum”, “kesinlikle katılıyorum” şeklinde derecelendirilmiştir. Olumlu maddeler “kesinlikle katılmıyorum” seçeneğinden başlamak üzere 1’den 5’e doğru; olumsuz maddeler ise, “kesinlikle katılmıyorum” seçeneğinden başlamak üzere 5’den 1’e doğru puanlanmıştır
Ölçek Puanlaması:
Ölçekteki maddeler “kesinlikle katılmıyorum”, “katılmıyorum”, “kararsızım”, “katılıyorum”, “kesinlikle katılıyorum” şeklinde derecelendirilmiştir. Olumlu maddeler “kesinlikle katılmıyorum” seçeneğinden başlamak üzere 1’den 5’e doğru; olumsuz maddeler ise, “kesinlikle katılmıyorum” seçeneğinden başlamak üzere 5’den 1’e doğru puanlanmıştır. Pilot uygulamada bir cevaplayıcının alacağı en düşük puan 34 ve alacağı yüksek puan ise 170 olarak hesaplanmıştır.
Geçerlik:
Öğretmen adaylarının özel gereksinimli öğrencilere yönelik tutumlarını ortaya çıkarmak amacıyla özel gereksinimli bireylere yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesinde geçerlik analizleri kapsamında, faktör analizi (açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi) uygulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi çalışmaları SPSS 22 paket programı, doğrulayıcı faktör analizi çalışması ise Lısrel8.51 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir
Güvenirlik:
Pilot uygulamadan elde edilen sonuçlar üzerinden sırasıyla geçerlilik çalışması kapsamında açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış, güvenirlik çalışması için iç tutarlılık analizi yapılmıştır. Yapılan geçerlilik çalışmaları sonucunda, özel gereksinimli bireylere yönelik tutum ölçeğinin 3 faktörde toplam 13 maddeden oluştuğu, faktör yük değerlerinin .551 ile .860 arasında değiştiği, toplam varyansın ise %58.592’sini açıkladığı belirlenmiştir. Ölçeğin bütünü için Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı .841 olarak belirlenmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr