Oyun Becerilerini Değerlendirme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://bys.trakya.edu.tr/file/open/29092603
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 340 Erken Çocukluk Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Fazlıoğlu, Y., Ilgaz, G. ve Papatğa, E. (2013). Oyun Becerilerini Değerlendirme Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(1), 239-250.
Geliştiren/Uyarlayan: Erdal Papatğa, Gökhan Ilgaz, Yeşim Fazlıoğlu
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Oyun Becerilerini Değerlendirme Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Dergi: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 15
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 239-250
Kimlere Uygulanabilir: 6 yaşındaki çocuklar
Derecelendirme: 5'li Likert
Ölçek Puanlaması:
27 maddeden oluşmaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Bu araştırmada, 6 yaş grubu okulöncesi eğitim grubunda yer alan çocuklar için Oyun Becerileri Değerlendirme Ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda 27 maddeden oluşan ölçeğin maddeleri tek boyutlu olduğu görülmüştür. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda alan yazın ışığında model kabul edilebilir olarak değerlendirilmiş, istatiksel açıdan uygun olduğu düşünülmüştür. Ayrıca bu sonuçlar ölçeğin yapı geçerliğinin olduğunu da göstermektedir. Aynı zamanda ölçeğin Cronbach Alpa güvenirlik kat sayısı .93 olup, bu değerin yüksek çıkması ölçeğin güvenilir olduğunu kanıtlar niteliktedir. Araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan bu ölçeğin 6 yaş grubu okulöncesi eğitim grubunda yer alan çocukların velileri, öğretmenleri ve çocuğu yakından tanıyan kişilere uygulanabileceği ve çocukların oyun becerileri hakkında bilgi almak için kullanılabileceği düşünülmektedir. Böylece oyun becerilerinde yetersizlikler yaşayan çocukların tespit edilmesi ve bu becerilerin arttırılmasına yönelik olarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi sağlanabilir. Ayrıca çocukların yetersizlik yaşadıkları alanların belirlenmesinde de bu ölçek yol gösterici olabilir. Bu değerlendirmeler çocukların oyun becerilerini arttıracak etkinliklerin belirlenip eğitimöğretimde bu etkinliklere yer verilmesi açısından da önemli olacaktır.
Güvenirlik:
Ölçeğin 27 madde için belirlenen Cronbach Alpha katsayısı .93 olup yüksek değerdedir. Ölçeğin madde ayırt ediciliğini belirlemek için alt-üst %27’lik gruplara arasında t testi yapılmış ve maddeler için t değeri anlamlı bulunmuştur. Düzeltilmiş madde-toplam korelasyon değerleri de .42 ile .72
(p < .01) arasında değişmektedir. Bu bulgular ışığında ölçeğin tek boyutlu yapıya sahip olup ve maddeler arasındaki orta düzeyde korelasyonu desteklediği söylenebilir
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr