TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Okuma Stratejileri Üstbilişsel Farkındalık Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ilkogretim-online.org.tr/index.php/io/article/view/1494/1350


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 325 Öğretim Yöntem ve Teknikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Öztürk, E (2012). Okuma Stratejileri Üstbilişsel Farkındalık Envanteri’nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. İlköğretim Online, 11(2), 292-305.


Geliştiren/Uyarlayan: Ergün Öztürk


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Okuma Stratejileri Üstbilişsel Farkındalık Envanteri’nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: İlköğretim Online


Cilt: 11


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 292-305


Sorumlu Yazar: Ergün Öztürk


Ölçülen Özellikler: Okuma Stratejileri, Üst Bilişsel Okuma Stratejileri


Alt Boyutlar: Genel Okuma Stratejisi, Okuma Stratejilerini Destekleme, Problem Çözme Stratejisi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyut ve 30 madde
Genel Okuma Stratejisi(13)
Problem Çözme Stratejisi(8)
“Okuma Stratejilerini Destekleme(9)


Kimlere Uygulanabilir: İlköğretim ve Lise Öğrencileri


Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 30 ile 150 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.


Çeviri Süreci:

Ölçeğin Türkçeye çevrilmesi işlemi iki İngilizce uzmanı tarafından gerçekleştirilmiştir. Uzmanlar öncelikle ölçeği Türkçeye çevirmiş, Türkçeye çevrilen ölçek tekrar uzmanlar tarafından İngilizceye çevrilmiştir. Çeviriden sonra ölçekle ilgili uzman görüşü alınmıştır.


Geçerlik:

Açımlayıcı faktör analizi ölçekte yer alan 30 madde ile gerçekleştirilmiştir. Analizin yapılabilmesi için öncelikle örneklemin yeterliliğini test eden Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) Testi’ne bakılmıştır. KMO değeri .928 olarak bulunmuştur. Bu değerin .70’ten büyük olması nedeniyle bu veriler üzerinden faktör analizi yapılabileceği sonucuna varılmıştır. İkinci olarak Bartlett’in Küresellik Testi’ne (Bartlett’s Sphericity Test) bakılarak (χ2 =2559.913, p.=.000) elde edilen verilerin faktör analizi yapmaya uygun olduğu tespit edilmiştir. Faktör analizinde 30 maddenin öz değeri 1 olacak şekilde temel bileşenler analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda ölçek üç faktörlü bir yapıya sahip olarak ortaya çıkmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin Türkçe ve İngilizce formlarından elde edilen puanlar arasındaki korelasyon 0.96 olarak bulunmuştur. Ölçeğe ait faktörlerin .76 ve .85 arası güvenirlik değerine sahip olduğu bulunmuştur. Ölçeğe ait faktörlerden birincisi olan “Genel Okuma Stratejileri” .92; ikinci faktör olan “Problem Çözme Stratejisi” .79 ve üçüncü faktör olan “Okuma Stratejilerini Destekleme” .87 güvenirlilik değerlerine sahip olduğu görülmüştür.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi