Okul Dışı Eğitime Yönelik Öğretmen Görüşlerini Belirleme Anketi
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://ilkogretim-online.org.tr/index.php/io/issue/view/83
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 325 Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Tatar, N. ve Bağrıyanık, K. E. (2012). Fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin okul dışı eğitime yönelik görüşleri. İlköğretim Online, 11(4), 883-896.
Geliştiren/Uyarlayan: Kübra Elif BAĞRIYANIK, Nilgün TATAR
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin okul dışı eğitime yönelik görüşleri
Dergi: İlköğretim Online
Cilt: 11
Sayı: 4
Sayfa Aralığı: 883-869
Sorumlu Yazar: Nilgün Tatar
Ölçülen Özellikler: Fen ve Teknoloji Dersi, Öğretmen Tutumu, okul dışı öğrenme
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
30 anket maddesi ve 4 açık uçlu sorudan oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: Fen Bilgisi Öğretmenleri
Derecelendirme: 2'li derecelendirme ( N: evet )
Ölçek Puanlaması:
Ölçeğin puanlanmasında içerik analizi kullanılmıştır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Anket sorularına verilen cevaplar öğretmenlerin o maddedeki okul dışı eğitimin yararlı olduğunu düşündüğü maddeler olarak işaretlenmiştir.
Geçerlik:
Verilerin analizinde; sıklıkla tercih edilen okul dışı aktivitelerinin frekansı hesaplanmış, açık uçlu sorularda ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin en sık “model/materyal hazırlama” ve ”fen ve teknoloji konuları ile ilgili kitap/dergi okuma”; en az ise “yaz kampları”,“gençlik merkezi ziyaretleri” ve “akvaryum ziyaretleri” gibi aktiviteleri tercih ettikleri belirlenmiştir.
Güvenirlik:
Anketin ikinci bölümünde yer alan listedeki verilerin frekans (f) ve yüzdeleri (%) hesaplanarak, öğretmenlerin fen ve teknoloji derslerinde tercih ettikleri okul dışı eğitim aktiviteleri belirlenmiştir. Üçüncü bölümde yer alan açık uçlu soruların analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Veriler ilk olarak 2. araştırmacı tarafından okunmuş, her bir soruya verilen cevaplar ayrı ayrı incelenmiştir. ilişkili cevaplar bir araya getirilerek her bir soru için kategoriler oluşturmuştur. Daha sonra ilk araştırmacı verileri ve oluşturulan kategorileri incelemiştir. Araştırmacılar bir araya gelerek uyuşum sağlanmayan kategoriler ve veriler hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Ortak görüş sağlandıktan sonra kategorilerin son haline karar verilmiştir. Veriler belirlenen kategorilere göre yeniden düzenlenerek, öğretmenlerin cevaplarına ilişkin frekans analizi yapılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr