Öğretmenler İçin Aile Katılım Çalışmaları Hakkında Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/209722
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Bayraktar, V., Güven, G. ve Temel, Z. F. (2015). Okul öncesi kurumlarda görev yapan öğretmenlerin aile katılım çalışmalarına yönelik tutumlarının incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 24(2), 755- 770.
Geliştiren/Uyarlayan: Gülhan Güven, Vedat Bayraktar, Z. Fulya Temel
Yıl: 2016
Kaynak Adı: Okul Öncesi Kurumlarda Görev Yapan Öğretmenlerin Aile Katılım Çalışmalarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi
Dergi: Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 24
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 755-770
Sorumlu Yazar: Vedat Bayraktar
İletişim: vbayraktar75@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Aile İçi İletişim, Aile Tutum, Ebeveynlerin Aile Özellikleri
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenler
Derecelendirme: 3'lü likert tip. Katılıyorum, katılmıyorum ve kararsızım.
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 36 puandır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeği’in 18 maddeden oluştuğu sonucuna ulaşılırken, bu çalışma için belirlenen örneklemde herhangi bir faktörde yer almayan veya .30’un altında yük değerine sahip maddeler (4., 9., 10., 12. ve 13.) ölçekten atıldıktan sonra ölçek 13 maddeye düşmüştür ve kalan maddeler üzerinden değerlendirmeye alınmıştır.
Geçerlik:
Ölçeğin yapı geçerliğini istatistiksel olarak tespit etmek için açımlayıcı faktör analizi tekniği kullanılmıştır. Ölçeğin öncelikli olarak, faktör analizine uygun olup olmadığını anlamak amacıyla KMO ve Bartlett testi yapılmıştır. Bu kapsamda KMO testi ölçüm sonucunun .50 ve daha üstü, Bartlett küresellik testi sonucunun da istatistiksel olarak anlamlı olması gerekmektedir (Jeong, 2004: 70). Bu çalışma sonucunda KMO testi sonucu .66, Bartlett küresellik testi de (P<0.01) anlamlı bulunmuş ve ölçeğe faktör analizi yapılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. İlk analizde, öz değeri 1’den büyük olan 6 faktör olduğu görülmektedir. Ancak Şekil 1 incelendiğinde, öz değeri diğer faktörlerden daha yüksek olan ve açıkladığı varyansı daha yüksek olan tek faktörün baskın olduğu anlaşılmaktadır. Ölçeğin faktör sayısı belirlendikten sonra faktör analizi tekrar edilmiştir. Ölçeği yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda tek faktör elde edilmiştir. Bu faktör ölçeğe ilişkin toplam varyansın %34.32’sini açıklamaktadır. Tek faktörlü ölçeklerde açıklanan varyansın %30 ve daha fazla olmasının yeterli görülebileceğini ifade etmektedir. Yapılan faktör analizi sonucunda elde edilen veriler ölçeğin geçerliğinin yüksek düzeyde olduğuna işaret etmektedir.
Güvenirlik:
Ölçeğin güvenirliğini tespit etmek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı belirlenmiştir. Yapılan istatistiklere göre ölçek tek faktörlü olduğu için ölçeğin tamamı için güvenirlik katsayısı hesaplanmış ve bu değer .89 olarak bulunmuştur. Tezbaşaran (1997), likert tipi bir ölçekte yeterli sayılabilecek bir güvenirlik katsayısının olabildiğince 1’e yakın olması gerektiğini ifade etmektedir. Bu sonuçlara göre ölçeğin tamamının güvenirliğinin yüksek düzeyde olduğu söylenebilmektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr