TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğrenme Yaklaşımları Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/cusosbil/article/view/5000001178/5000001869


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çolak, E. ve Fer, S. (2007). Öğrenme Yaklaşımları Envanterinin dilsel eşdeğerlik, güvenirlik ve geçerlik çalışması. Ç.Ü. Sosyal Bililer Enstitüsü Dergisi, 16(1), 197-212.


Geliştiren/Uyarlayan: Esma Çolak, Seval Fer


Yıl: 2007


Kaynak Adı: Öğrenme Yaklaşımları Envanterinin dilsel eşdeğerlik, güvenirlik ve geçerlik çalışması


Dergi: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi


Sorumlu Yazar: Esma ÇOLAK


İletişim: esmacancolak@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Öğrenme Yaklaşımları


Alt Boyutlar: Derin Öğrenme, Yüzeysel Öğrenme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

22 Soru
Derin öğrenme(11m)
Yüzeysel öğrenme(11m)


Kimlere Uygulanabilir: lise öğrecileri


Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman doğru değil – 5= daima doğru)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 22 ile 110 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.


Çeviri Süreci:

Öncelikle özgün formun Türkçeye çevrilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, İngilizce alanında lisans eğitimi almış iki kişi tarafından ölçeğin Türkçe’ye çevrilmesi sağlanmış; daha sonra uzmanlar bir araya gelerek yapılan çevirilerden tek bir
Türkçe form oluşturmuşlardır. Oluşturulan bu Türkçe form; yine lisans seviyesinde İngilizce eğitimi almış üç uzman tarafından geri çeviri yöntemiyle tekrar İngilizce’ye çevrilmiştir. Uzmanlar daha sonra bir araya gelerek üç İngilizce formdan tek form oluşturmuşlardır. Formun, ölçeğin aslıyla tutarlılık gösterdiği görülmüştür. Daha sonra; ölçeğin İngilizce ve oluşturulan Türkçe formları, ana dili İngilizce olan ve Türkçe bilen bir dil uzmanı tarafından incelenmiş ve bu inceleme sonucunda ölçeğin Türkçe’sinin orijinaliyle tutarlılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak; Türkçe ve İngilizce’ye hakim olan üç konu alanı uzmanı tarafından ölçeğin Türkçe ve İngilizce formları incelenmiştir. Bu aşamada; envanterde yer alan ifadelerin anlam açısından Türkçe’de en iyi biçimde nasıl ifade edilebileceği ana kriter olarak alınarak, ölçeğin Türkçe formunun son haline kavuşturulması sağlanmıştır. Türkçe form oluşturulduktan sonra ölçeğin Türkçe ve İngilizce formları hazırlık sınıfını yeni bitirmiş olmaları nedeniyle İngilizce’ye daha hakim oldukları düşünülen Vefa Anadolu Lisesi, birinci sınıfta okumakta olan 30 öğrenciye üçer haftaara ile uygulanmıştır. Özgüven’e (1994) göre de, iki test arasındaki zaman aralığı 2-4 hafta olmalıdır. Türkçe ve İngilizce formların uygulamaları arasında hem maddeler hem de alt boyutlar bazında korelasyon katsayılarına bakılmıştır. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayılarının anlamlı olması beklenmektedir.


Geçerlik:

Maddelerin istatistik açıdan en az 0.05 düzeyinde anlamlı olmasının yanında korelasyon değerlerininin 0,20 üstü olması ve madde toplam korelasyonlarının negatif olmaması kritelerine bağlı olarak incelenmiş ve her bir maddenin testte kalmasına karar verilmiştir. Bu durumda her bir maddenin ölçmeyi amaçladığı özelliği bir başka özellik ile karıştırmadan ölçtüğü ispatlanmış ve içerik geçerliği sağlanmıştır. Yapı geçerliği ise iç tutarlık yöntemiyle de yordanabilmektedir. Ana, iç tutarlılık katsayısının ister alt testlere ister maddelere dayalı olsun, homojenliğin göstergesi olduğunu ve ölçeğin homojenlik derecesinin de onun yapı geçerliliğinin bir göstergesi olduğunu belirtmiştir. Öğrenme Yaklaşımları envanterinin iç tutarlık katsayıları derin yaklaşım için 0,79 ve yüzeysel yaklaşım için 0,72 olarak bulunmuştur . Belirtilen referansa göre ölçeğin yapı geçerliğinin sağlanmış olduğu söylenebilir. Çalışmada yapı geçerliği, ölçeğin tümü ile alt bölümleri arasındaki ve alt bölümlerin birbiri arasındaki ilişkiler sınanarak da yapılmış ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Tekniği kullanılmıştır.


Güvenirlik:

Güvenirlik çalışması sırasında öncelikle “test tekrar test” yaklaşımı kullanılarak devamlılık katsayısı belirlenmiştir. Bu amaçla envanter Haydarpaşa Anadolu Teknik lisesi Makine Bölümü lise son sınıfta okumakta olan 30 kişilik öğrenci
grubuna 3 hafta ara ile iki kez uygulanmıştır. Bu iki uygulama arasında hem maddeler hem de alt boyutlar bazında korelasyon katsayılarına bakılmıştır. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayılarının anlamlı olması beklenmektedir. Ancak öncelikle elde edilen puanların normal dağılıma uygunluk gösterip göstermediğinin belirlenmesi
yoluna gidilmiştir. Normal Dağılıma Uygunluk Testi sonuçlarına göre; envanterinin birinci ve ikinci uygulama sonuçlarına göre ulaşılan derin öğrenme yaklaşımı puanlarının normal dağılıma uygunluk gösterdiği ispatlanmıştır. Test-tekrar test çalışmasına ilişkin maddeler ve toplam puan bazında elde edilen sonuçlar verilmiştir.Güvenirlik çalışmasında; ikinci aşamada içtutarlık güvenirliğinin belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Çalışmada, bu analiz için, Haydarpaşa Anadolu Meslek Lisesi Makine, Elektrik ve Bilgisayar bölümleri lise son sınıfında okumakta olan 100 kişilik bir çalışma grubu seçilmiştir. Likert tipi ölçeklerde olduğu gibi derecelendirilmiş tutum ve kişilik testlerinde, ilgi envanterlerinde güvenilirliği ölçmek için; Cronbach alfa katsayısı hesaplanır.Bu çalışmada da iç tutarlık Cronbach alfa katsayısı ile hesaplanmıştır. İç tutarlık katsayıları derin yaklaşım için 0,79 ve yüzeysel yaklaşım için 0,72 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Öğrenme yaklaşımları envanteri


Orijinal Ölçek Yazarlar: Biggs, Kember, Leung


Orijinal Ölçek Yıl: 2004


Orijinal Ölçek Geçerlik:

Geçerlik çalışması kapsamında; Öğrenme Yaklaşımları Envanteri’nin içerik geçerliği ve yapı geçerliği incelenmiştir. İçerik geçerliği, herhangi bir ölçekte yer alan her bir maddenin ölçeğin amacına ne derece uyduğunun belirlenmesini kapsar. Öğrenme Yaklaşımları Envanterinin içerik geçerliğinin ispatlanmasında madde analiz işlemlerinden yararlanılmıştır. Çünkü madde analizi ölçekteki her bir maddenin ölçmeyi amaçladığı özelliği bir başka özellik ile karıştırmadan ölçüp
ölçmediğini belirleme yoluyla, bu belirleme sonucunda bu tür maddeleri seçerek kendi içinde tutarlı bir ölçek oluşturmak için yapılmaktadır. Yapı geçerliği ise, iç tutarlık katsayıları incelenerek ve ölçeğin tümü ile alt bölümleri arasında ve alt bölümlerin birbiri arasındaki ilişkiler sınanarak yapılmıştır.


Orijinal Ölçek Güvenirlik:

Güvenirlik çalışması sırasında ise öncelikle “test tekrar test” yaklaşımı kullanılarak; devamlılık katsayısı belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Güvenirlik çalışması kapsamında iç tutarlık katsayısı da incelenmiştir. İç tutarlık katsayısı, testteki soruların tümünün aynı temel özelliği ölçtüğü varsayımından hareketle; sorular-maddeler arası korelasyona bakılmasını içermektedir. Çalışmada, envanterin özgün formunda olduğu gibi Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Envanterin güvenirliği ispatlandıktan sonra, envanterde yer alan maddelerin güvenirliğini sınamak üzere madde analiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda madde toplam, madde kalan ve ayırt edicilik değerleri verilmiştir.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi