TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Müzik Öğretimine İlişkin Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Şeker, S. S. ve Saygı, C. (2013). Sınıf öğretmeni adaylarının müzik öğretimine ilişkin tutumlarını ölçmeye yönelik ölçek geliştirme çalışması. Electronic Turkish Studies, 8(8), 1237-1246.


Geliştiren/Uyarlayan
Ceren Saygı, Sadullah Serkan ŞEKER


Yıl
2013


Kaynak Adı
Sınıf öğretmeni adaylarının müzik öğretimine ilişkin tutumlarını ölçmeye yönelik ölçek geliştirme çalışması


Dergi
Electronic Turkish Studies


Cilt
8


Sayı
8


Sayfa Aralığı
1237-1246


Link:
http://www.turkishstudies.net/Makaleler/1708296206_072%C5%9Eeker%20Sadullah%20Serkan-1237-1246.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Bu çalışma kapsamında geliştirilen ölçeğin, sınıf öğretmenlerinin müzik öğretimine ilişkin tutumlarını belirlemede etkin bir veri toplama aracı olacağı düşünülmekte ve önerilmektedir. Tutumun bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alt boyutlarını oluşturan oldukça fazla etkenin bulunması, bu etkenlerin tek bir ölçek altında bir araya getirilmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle özellikle tutumların ölçülmesi konusunda yeni ölçme araçlarının geliştirilmeye devam edilmesi tutumların daha iyi ve net bir şekilde ölçülmesine önemli katkılar sağlayacaktır.


Geçerlik

Kapsam geçerliği (Uzman görüşü)
Karasar (2002), oluşturulan ölçme aracının kullanılacağı amaç için uygun olup olmadığına ilişkin karar verilmesinde uzman görüşünün önemine dikkat çekmektedir. Aynı şekilde Büyüköztürk (2007), uzman görüşünün ölçme aracını oluşturan maddelerin nicelik ve nitelik olarak yeterli olup olmadığının belirlenmesinde uzman görüşünün belirleyici olduğunu belirtmektedir. Bu doğrultuda oluşturulan 48 maddelik madde havuzu üç müzik eğitimi uzmanı, bir eğitim bilimi uzmanı ve Fen-edebiyat fakültesi psikoloji bölümünden bir uzman tarafından incelenmiştir. Uzmanlardan alınan görüşlere göre gerekli eklemeler ve düzeltmeler yapılmıştır. Ölçeğin şekilsel boyutunun oluşturulmasında ve ölçekle ilgili gerekli açıklamaların yazılmasında PDR bölümünden bir uzmandan da görüş alınmıştır. Alınan görüşler doğrultusunda ölçek 48 maddeden 39 maddeye düşmüştür.


Güvenirlik

Ölçme aracının geliştirilmesi işlemi sırasında uygulanan faktör analizi sonucunda ölçeğe 19 madde ile son şekli verilmiştir. Ölçeğin 19 madde ile yapılan güvenirlik analizleri sonucunda Cronbach Alfa katsayısı 0,90 olarak hesaplanmıştır. Büyüköztürk (2007) 0,70 üzeri değere sahip güvenilirlik katsayılarının yeterli kabul edilebileceğini belirtmektedir. Faktörler bazında Cronbach Alfa katsayılarına bakıldığında ise 1. faktör için 0,86, 2. faktör için 0,81 ve 3. faktör için 0,74 değerleri hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi