Müzakere Becerileri Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/esosder/article/view/5000068396/5000063458
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 310 Eğitim Yönetimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Özgan, H., Çelik, Ç. ve Bozbayındır, F. (2011). Müzakere Becerileri Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(36), 65-76.
Geliştiren/Uyarlayan: Çiğdem Çelik, Fatih Bozbayındır, Habib Özgan
Yıl: 2011
Kaynak Adı: Müzakere Becerileri Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Dergi: Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 10
Sayı: 36
Sayfa Aralığı: 65-76
Sorumlu Yazar: Habib Özgan
İletişim: ozgan@gantep.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Müzakare Becerileri
Alt Boyutlar: Çözümden Yana Olma, Güven Ortamı Oluşturma
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
2 alt boyut ve 23 madde
Güven Ortamı Oluşturma (14 m): Müzakere sürecine önceden hazırlık yapar.
Çözümden Yana Olma (9 m): Müzakere sürecinde durumu açıklayıcı değerlendirme ve özet sunar.
Kimlere Uygulanabilir: Okul Müdürleri
Derecelendirme: 5'li Likert (1=tamamen katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek en düşük puan 23 en yüksek puan ise 115’tir. Her alt boyut için değerlendirmeler yapılırken söz konusu alt boyuttan alınan puan dikkate alınır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekten alınan toplam puan müzakere becerilerinin yüksek olduğunu göstermektedir.
Geçerlik:
Müzakere ölçeği geçerlik çalışmaları olarak yapı geçerliği uygulanmıştır. Yapı geçerliliği için ölçeğin faktör yapısını ve boyutlarını belirlemek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) değişkenler arasındaki ilişkilerden hareketle faktör bulmaya çalışılmıştır. Verilerin faktör analizine uygun olup olmadığını ve örneklemin yeterli olup olmadığını anlamak amacıyla Barlett Sphericity ve KaiserMeyer-Olkin (KMO) testleri kullanılmıştır. KMO’nun .60’dan yüksek ve Barlett Sphericity testinin anlamlı çıkması verilerin faktör analizi için uygun olduğunu gösterir (Büyüköztürk, 2008). Faktörler, bağımsız ve yorumlamada açıklık ve anlamlılık sağlamak amacıyla eksen döndürmesine tabi tutulmuştur. Eksenlerin döndürülmesi sonrasında maddelerin bir faktördeki yükü artarken, diğer faktördeki yükleri azalır. Böylece faktörler, kendileriyle yüksek ilişki veren maddeleri bulurlar ve faktörler daha kolay yorumlanır. Bu çalışmada yapılan DFA için çoklu uyum indeksleri kullanılmış ve Ki-Kare Uyum Testi (Chi-square Goodness), karşılaştırmalı uyum indeksi (CFI), normlaştırılmış uyum indeksi (NFI), fazlalık uyum indeksi (IFI), göreli uyum indeksi (RFI), iyilik uyum indeksi (GFI) ve yaklaşık hataların ortalama karekökü (RMSA) uyum indeksleri incelenmiştir. CFI, NFI, IFI, RFI ve GFI>.95 ve RMSA ve RMR<.80 ölçüt olarak alınmıştır.
Güvenirlik:
Cronbach Alpha değeri kullanılarak yapılan güvenirlik hesaplaması sonucu, bu faktörün on dört madde için Alpha değeri .96 olarak bulunmuştur. Cronbach Alpha değerinin 0.80 ≤ α < 1.00 ise ölçek yüksek derecede güvenilir bir ölçektir (Kalaycı, 2008). Bu değer doğrultusunda ölçeğin birinci faktörünün güvenirliği oldukça yüksektir. Birinci faktör ile ilgili maddeler incelenmiş ve “Güven ortamı oluşturma” olarak adlandırılmıştır. Ölçeğin Güven ortamı oluşturma alt boyutu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. ve 14. maddelerinden oluşmaktadır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr