TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Mesleki Alan İlgi Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=UPP_Zu9isEmWGFXFCBYasXWUfJYSk9VqcUDEj0ercNPesTSCghI1RwH4hikxRiKI


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 160 Mesleki Gelişim ve Meslek/Kariyer Danışmanlığı


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Deniz, K. Z. (2008). Uzmanlık gerektiren mesleklere yönelik bir ilgi envanteri geliştirme çalışması (Doktora tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Kaan Zülfikar Deniz


Yıl: 2008


Kaynak Adı: Uzmanlık gerektiren mesleklere yönelik bir ilgi envanteri geliştirme çalışması


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Ankara Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Kaan Zülfikar DENİZ


İletişim: kzdeniz@ankara.edu.tr


Alt Boyutlar: Bilgisayar, Eğitim, Fen Bilimleri, Görsel Sanatlar, Hukuk, iletişim-medya, Matematik, Mühendislik, Psikoloji, Sağlık, Siyasal-Mali Bilimler, Türk Dili, Yabancı Dil, ziraat-açık hava


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

ölçek 156 maddeden oluşmaktadır.
1. Çocuklara ve yetişkinlere öğretmenlik yapmak
2. Tarla ve bahçe bitkilerinin üretimini planlamak
3. Bir şirketin mali danışmanlığını yapmak


Kimlere Uygulanabilir: 13-18 yaşları arasındaki bireyler


Derecelendirme: 5'li Likert(1= çok az ilgimi çeker - 5= çok ilgimi çeker)


Ölçek Puanlaması:

ölçekten alınabilecek puan 156 ile 780 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Bir kişinin her alt boyuta ilişkin puanı, o alt boyuttaki maddelerden aldığı puanın yüzde olarak ifade edilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Öğrenciye envanterdeki boyutlara ilişkin bir ilgi profili çıkarılarak ilgilerinin hangi alanlarda ön plana çıktığı hangi alanlarda orta ya da düşük düzeyde olduğu şeklinde yorumlar yapılabilmektedir.


Geçerlik:

Envanterin görünüş geçerliğine yönelik olarak, çeşitli üniversitelerdeki ilgili mesleki alanda görev yapan akademisyenlerden alt boyutların görünüş geçerliğine ilişkin görüşleri alınmıştır. Alanında en az doktora derecesine sahip olan bu akademisyenlerden her alanda en az beş kişiden uzman görüşü alınmıştır. Envanterin yapı geçerliğini belirlemek için öncelikle açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ortaya çıkan 14 boyuta ilişkin doğrulayıcı faktör analizi ile her boyutta en yüksek düzeyde uyum gösteren 11-12’şer madde seçilerek envanterin nihai formu oluşturulmuştur.


Güvenirlik:

Envanterin Cronbach alfa değerleri 0,79 ile 0,95 arasında değerler almıştır (Ortanca:0,88). Nihai envanterin test tekrar test güvenirlik değerleri alt boyutlar için, 0,75 – 0,95 arasında hesaplanmıştır (ortanca:0,89).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi