TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematiksel Problem Çözmeye İlişkin İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Hacıömeroğlu, G. (2011). Matematiksel Problem Çözmeye İlişkin İnanç Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlama çalışması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 119-132.


Geliştiren/Uyarlayan: Güney Hacıömeroğlu


Yıl: 2011


Kaynak Adı: Matematiksel Problem Çözmeye İlişkin İnanç Ölçeği’nin Türkçe'ye Uyarlama Çalışması


Dergi: Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi


Sayı: 17


Sayfa Aralığı: 119-132


Sorumlu Yazar: Güney Hacıömeroğlu


İletişim: guneyh@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Problem Çözme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

24 madde


Kimlere Uygulanabilir: Sınıf Öğretmeni Adayları


Derecelendirme: 5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum- 5= kesinlikle katılıyorum)


Çeviri Süreci:

Matematiksel Problem Çözmeye İlişkin İnanç Ölçeği ilk olarak özgün dili olan İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiş, daha sonra Türkçe formun tekrar özgün dile çevirisi yapılmıştır. Çeviri ve geri çeviri sürecinde her iki dili de iyi bilen, test geliştirme, uyarlama, öğretmen eğitimi ve matematik eğitimi hakkında deneyimli araştırmacılardan oluşan iki ayrı grup yer almıştır. Daha sonraki aşamada ise ölçeğin özgün, Türkçe formu ve geri çeviri formu 4 kişilik bir uzman grubu tarafından değerlendirilmiştir. Uzman grubu, ikisi matematik eğitimi olmak üzere biri program geliştirme ve diğeri ölçme ve değerlendirme alanlarında uzman araştırmacılardan oluşmaktadır. Uzmanlardan bu üç formu, dil ve anlam bakımından karşılaştırarak ölçeğe ilişkin görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Uzmanlar ölçekte yer alan maddeleri kullanılan kelime, kavram ve ifade bakımından değerlendirmişlerdir. Uzmanların her maddeyi nasıl yorumladıkları dikkate alınarak ölçek maddelerinde yer alan ifadeler üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Daha sonra, ölçeğin Türkçe formu iki Türk Dili uzmanı tarafından kontrol edilerek uygulamaya hazır hale getirilmiştir. Özgün ölçek 5 dereceli olup 36 maddeden oluşmaktadır.


Geçerlik:

Matematiksel Problem Çözmeye İlişkin İnanç Ölçeği’nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kapsamında elde edilen bulgular ölçeğin özgün formunda yer alan 36 maddenin 24 tanesinin Türkçe formunda da yer alabileceğini göstermektedir. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonuçları incelendiğinde uyarlanan ölçekte yer alan maddelerin faktörlere göre dağılımlarının özgün halinden farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır. Bu durum ölçeğin özgün halinin geliştirilme sürecinde yer alan katılımcıların farklı eğitim sistemine sahip bir ülkede yetişmelerinden ve dolayısıyla kültürler arası farklılıklardan kaynaklanması ile açıklanabilir. Buna ek olarak, ölçek kullanılarak toplanan verilere uygulanan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda elde edilen faktör yapısının verilerle uyumunun kabul edilebilir düzeyde olduğu söylenebilir.


Güvenirlik:

Ayrıca, ölçeğin uyarlanması sürecinde yapılan güvenirlik çalışmaları incelendiğinde Cronbach alfa iç tutarlık ve testtekrar test korelasyon katsayılarının da kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach alfa iç tutarlık katsayısının 0.7’ nin üzerinde olması güvenilir olduğunu göstermektedir (Field, 2005).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi