TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematik Öğretimi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Tabuk, M.,ve Tabuk, M. (2018). Öğretmen adaylarının matematiğe ve matematik öğretimine ilişkin tutumları. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF), 2(1), 52-66.


Geliştiren/Uyarlayan
Mesut Tabuk, Metin Tabuk


Yıl
2018


Kaynak Adı
Öğretmen Adaylarının Matematiğe ve Matematik Öğretimine İlişkin Tutumları


Dergi
Anadolu Journal of Educational Sciences International


Cilt
2


Sayı
1


Sayfa Aralığı
52-66


Link:
http://matematik-ogretimi-olcegi-toad.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Mesut Tabuk


İletişim
mesuttabuk@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Matematik ve Matematik Öğretimine İlişkin Tutum


Alt Boyutlar
Matematiğe İlişkin Tutum, Matematik Öğretimine İlişkin Tutum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

2 alt boyut 20 madde
Matematik Öğretimine İlişkin Tutum ( 11 m ) :
Matematiğe İlişkin Tutum ( 9 m ) :


Kimlere Uygulanabilir
Öğretmen Adayları


Derecelendirme
8'li Likert (1=Kesinlikle Yanlış , 2= Kesinlikle Doğru )


Ölçek Puanlaması

Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri SPSS 20.0 ve LISREL 8.54 programları kullanılarak gerçekleştirildi. Uygulanan ölçme aracına ait matematik öğretimine ilişkin tutumları ve matematiğe ilişkin tutumları belirleyen alt ölçeklerin güvenirlik katsayıları sırası ile α =.82 ve α=.85 olarak bulundu.Çalışmada tutum ölçeğinden elde edilen puanların normal dağılım gösterip göstermediğinin anlaşılması matematik öğretimine ilişkin tutumları (Z=1.827, p<.05) ve matematiğe
ilişkin tutumları (Z=1.489, p<.05) belirleyen alt ölçekler için tek örneklem Kolmogorov Smirnov analizi yapıldı.. Analiz sonucunda dağılımın her iki alt ölçek için de normal olmadığı saptandı. Bu sonuçlar ışığında verilerin analizi için Non-Parametrik testler olan Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılarak analizler yapıldı. Sonuçların yorumlanmasında α=.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi.


Çeviri Süreci

lçeğin Türkçe formunun dil ve anlam geçerliliği çalışması için; öncelikli olarak ölçme aracının maddeleri araştırmacının da yer aldığı üç alan uzmanı tarafından özgün dili olan İngilizceden Türkçeye çevrildi. Orijinal formla çeviri yapılan formdaki maddelerin eşdeğer olduğunun saptanması için öğretmen eğitimi, eğitim bilimleri, ölçme ve değerlendirmeyle ve İngiliz dili olmak üzere 5 uzmandan görüş alındı. Uzmanlara ölçeğin orijinali ve çevirisi birlikte verilmiştir, ölçeğin maddelerinin uygunluğunu değerlendirmeleri istendi.Uzmanların görüşleri arasında alan yazında ‘uyuşma oranı’ olarak adlandırılan % 90 oranında uyum olduğu görüldü. Bu oranının yüksek oluşu elde edilen Türkçe form ile İngilizce form arasındaki tutarlık ve dilsel eşdeğerlik için yeterlidir şeklinde yorumlandı. Son hali verilen ölçme aracı, bir grup öğretmen
adayına yaklaşık 15-20 dakika süresi içinde uygulanmıştır. Olumsuz geri bildirimler olmadığından 20 maddeden oluşan ölçme aracının taslak Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışmalarına geçildi.


Geçerlik
-

Güvenirlik

İlk olarak madde puanları normal dağılımını göstermek için ölçme aracının Türkçe formunun maddelerine ilişkin betimsel bulgulara yer verildi.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Mathematics Teaching Scale


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi