M-Öğrenme Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.jret.org/FileUpload/ks281142/File/20.celik.pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Çelik, A. (2013). M-öğrenme Tutum Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik analizleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(4), 172-185.
Geliştiren/Uyarlayan: Ahmet Çelik
Yıl: 2013
Kaynak Adı: M-öğrenme Tutum Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik analizleri
Dergi: Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2
Sayı: 4
Sayfa Aralığı: 172-185
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite öğrencilerine
Derecelendirme: 5'li Likert
Ölçek Puanlaması:
Ölçeğin 40 maddeden oluşan taslak hali, kapsam geçerliğini belirlemek üzere uzman görüşüne sunulmuş, uzmanların önerilere uygun olarak bir kısım ifadeler düzeltilmiştir. Ayrıca uzman görüşleri doğrultusunda araştırma amacına uygun olmadığı belirlenen ya da anlaşılması güç olan 4 madde daha ölçekten çıkartılmıştır. Bu düzenlemelerden sonra 36 maddeden oluşan ve 11 olumsuz, 25 olumlu ifade içeren m-Öğrenme tutum ölçeğine son hali verilmiştir. Ölçekteki her bir madde Likert tipinde 5 kategorilidir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçme aracının geliştirilmesi sürecinde yapı geçerliğini test etmek ve faktör gruplarını belirleme amacıyla açımlayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Faktör analizinde amaç, aynı faktörü ölçen maddeleri bir araya getirerek bir grup oluşturmak ve her faktör grubuna içinde bulunan maddelerin özelliğine göre bir faktör adı vermektir
Güvenirlik:
Ölçeğin tamamına ait iç tutarlılık katsayısı 0,881 olarak bulunmuştur. Faktör bazında Cronbach Alfa (α) güvenirlik katsayıları incelendiğinde ise bütün faktörlerin yüksek güvenirliğe sahip olduğu görülmektedir.
Güvenirlik analizinde maddelerin ait olduğu faktör grubundaki diğer maddelerle olan ilişkisi de değerlendirilmiştir. Her bir maddenin kendi faktör grubundaki madde-faktör toplam korelasyon değerlerinin 0,402 ile 0,654 arasında değiştiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında geliştirilen ölçme amacının güvenirliğinin yüksek olduğu söylenebilir.
Güvenirlik aşamasında son olarak, faktörlerin birbiri arasındaki ve faktörlerin ve ölçek toplam puanıyla arasındaki ilişkiyi görebilmek adına Pearson Korelasyon Katsayısı'na bakılmıştır. Bunun için öncelikle maddelerin her bir faktördeki toplam puanları bulunmuş, ardından 21 maddelik ölçeğin son hali gözetilerek ölçek toplam puanları tekrar hesaplanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr