TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Lisans Öğrencileri için Problemli İnternet Kullanım Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Karabulut Coşkun, B. (2015). Lisans öğrencilerinin problemli internet kullanım davranışları ve bu davranışları etkileyen faktörler: modelleme çalışması. (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Burcu Karabulut Coşkun


Yıl: 2015


Kaynak Adı: LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEMLİ İNTERNET KULLANIM DAVRANIŞLARI VE BU DAVRANIŞLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: MODELLEME ÇALIŞMASI


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Gazi Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Burcu Karabulut Coşkun


İletişim: burcu.karabulut@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Problemli internet kullanım davranışları


Alt Boyutlar: akademik başarısızlık, Aşırı Kullanım, duygusal tatmin, fiziksel olumsuz etki, içsel kandırma, İçselleştirme, Kontrol Kaybı, prestij algısı, sosyal doyum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1. İnternet ortamında gerçek hayatta olduğumdan daha sosyalimdir.
2. İnternete erişemediğimde strese girerim.
3. İnternete uzun süre girmediğimde, internette neler olduğunu çok merak ederim.


Kimlere Uygulanabilir: 17-30 Yaş Aralığındaki Lisans Öğrencileri, lisans öğrencileri


Derecelendirme: 5 'li likert


Ölçek Puanlaması:

Ölçekte 5 dereceli puanlama üzerinden ortalam puan hesabı yapılmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçek Kullanımm Yönergesi
Bu ölçek lisans öğrencilerinin problemli internet kullanm davranışları ve bu davanışları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Ölçekte demografik bilgilerin elde edildiği ve problemli internet kullanım davranış düzeylerinin belirlendiği iki farklı bölüm bulunmaktadır. Demografik bilgiler bölümünden elde edilen veriler, problemli internet kullanım davranışlarının yordanması amacı ile kullanılabilecektir.
İkinci bölüm PİK davranışlarına yönelik toplam 9 faktörü temsil eden sorulardan oluşmaktadır. Her biri soru için 5 üzerinden bir puan verilmesi beklenmektedir. Ölçek sonucunda elde edilen bu puanlar şu şekilde yorumlanmaktadır.
Ortalama Değer 1-2 Aralığında ise; birey düşük düzeyde problemli davranış sergilemektedir. Bu bireyin problemli davranışlarının belirlenmesi ve giderilmesinde arkadaş ya da ailesinden destek alınabilir.
Ortalama Değer 2-3 Aralığında ise; birey orta düzeyde problemli davranış sergilemektedir. Bu bireyin problemli davranışlarının belirlenmesi ve giderilmesinde öğretmen ve öğretim elemanından destek alınabilir.
Ortalama Değer 3-4 Aralığında ise; birey orta düzeyde problemli davranış sergilemektedir. Bu bireyin problemli davranışlarının belirlenmesi ve giderilmesinde rehberlik ve psikolojik danışmandan ya da psikologtan destek alınabilir.
Ortalama Değer 4 üzerinde ise; birey düşük düzeyde problemli davranış sergilemektedir. Bu bireyin problemli davranışlarının belirlenmesi ve giderilmesinde psikiyatristten destek alınabilir (Tam, 2012).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi