TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kişilerarası Hataya İlişkin Ruminasyon Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Oral, T. ve Arslan, C. (2017).Kişilerarası Hataya İlişkin Ruminasyon Ölçeği’ni Türkçeye Uyarlama Çalışması. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 6(3),101-107 DOI: 10.5455/JCBPR.268374


Geliştiren/Uyarlayan
Coşkun Arslan, Tuncay ORAL


Yıl
2017


Kaynak Adı
Kişilerarası Hataya İlişkin Ruminasyon Ölçeği’ni Türkçeye Uyarlama Çalışması


Dergi
Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi


Cilt
6


Sayı
3


Sayfa Aralığı
101-107


Link:
https://www.ejmanager.com/fulltextpdf.php?mno=268374


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
http://dx.doi.org/10.5455/JCBPR.268374


Sorumlu Yazar
Tuncay ORAL


İletişim
toral@pau.edu.tr


Derecelendirme
Hiç katılmıyorum=1 ve Tamamen katılıyorum=5


Ölçek Puanlaması

Ölçekte ters puanlanması gereken bir madde olmayıp, ölçekten 6–30 arası puanlar alınmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Dil geçerliği çalışması kapsamında, 2015–2016 eğitim-öğretim yılında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği anabilim dalında öğrenim gören yaş ortalaması 21,53 olan gönüllü 32 kız (%58,2) ve 23 erkek (%41,8) olmak üzere toplam 55 İngilizce öğretmen adayına ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarına ,üç hafta ara ile, önce ölçeğin orijinal olan İngilizce formu, ardından ölçeğin Türkçe formu uygulanmıştır. Dil geçerliği sonuçlarına göre, ölçeğin İngilizce formu ile Türkçe formu arasında olumlu bir ilişki bulunmuştur (r =0,77, p<0,01). Buna göre, uyarlanmaya çalışılan ölçeğin orijinali ile Türkçe formunun dilsel olarak eşdeğer oldukları ve çevirisi yapılan ölçeğin dil geçerliğinin sağlandığı söylenebilir.


Geçerlik
-

Güvenirlik

KHİRÖ’nün test-tekrar test güvenirliği çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören gönüllü 156 kız (%78,8) ve 42 erkek (%21,2) olmak üzere toplam 198 öğrenciden elde edilen veriler üzerinde gerçekleştirilmiştir. KHİRÖ, üniversite öğrencilerine üç hafta ara ile iki kez uygulanmıştır. Test-tekrar test yöntemi ile ölçeklerden elde edilen güvenirlik katsayısı 0,76 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Yazarlar
Goldman, Liao, Vogel, Wade


Orijinal Ölçek Yıl
2008


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi