TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

İş Güvenliği Uzmanlarının Sorunları Ölçeği (Challenges of Occupational Safety Specialists Scale)

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.ktppdergisi.com


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Aksoy, Ş., & Mamatoğlu, N. (2019). Challenges of Occupational Safety Specialists Scale: A scale development study. Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi, 1(2), 76-84. doi:10.35365/ctjpp.19.1.09


Geliştiren/Uyarlayan: Nihal Mamatoğlu, Şeyhmus Aksoy


Yıl: 2019


Kaynak Adı: İş Güvenliği Uzmanlarının Sorunları Ölçeği: Bir ölçek geliştirme çalışması


Dergi: Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi


Cilt: 1


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 76-84


DOI: https://dx.doi.org/10.35365/ctjpp.19.1.09


Sorumlu Yazar: Şeyhmus AKSOY


İletişim: seyhmus.aksoy1@gmail.com


Ölçülen Özellikler: İş Güvenliği, Organizasyonel Sorunlar, Sorunlar


Alt Boyutlar: Çalışanların Katılım İsteksizliği, Çalışanların Önemsememesi, İşverenin Yetersiz Farkındalığı, Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar, Yasadan Kaynaklanan Sorunlar, Yetersiz Kaynak Sağlanması


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek 34 maddeden oluşmaktadır. Ana sorunlar ölçeği ‘işverenin yetersiz farkındalığı’ (13 madde), ‘yetersiz kaynak sağlanması’ (3 madde), ‘çalışanların önemsememesi’ (3 madde), ‘çalışanların katılım isteksizliği’ (3 madde), ‘mevzuattan kaynaklanan sorunlar’ (3 madde) ve yasadan kaynaklanan sorunlar’ (3 madde) olarak adlandırılan 6 faktörlü 28 soruluk bir yapı oluşturmuştur. Öte yandan, organizasyonel sorunlar için 1 (bir) faktörlü 6 soruluk bir yapı ortaya çıkmıştır.
1m: Hizmet verdiğim işler(ler)inde işveren, çalışanları gerekli makine, ekipman, cihaz, araç ve gereçleri sağlamadan çalıştırır.


Kimlere Uygulanabilir: Özel Sektörde Çalışan İş Güvenliği Uzmanları


Derecelendirme: 6'lı Likert (1=kesinlikle katılmıyorum, 2=katılmıyorum, 3=kısmen katılmıyorum, 4=kısmen katılıyorum, 5=katılıyorum ve 6=kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 34 ile 204 arasında değişmektedir.


Geçerlik:

Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) sonuçları organizasyonel sorunların ana sorunlardan ayrı bir ölçek olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermiştir. Ana sorunlar ölçeği 6 faktörlü 28 soruluk bir yapı oluşturmuştur. Öte yandan, organizasyonel sorunlar için 1 (bir) faktörlü 6 soruluk bir yapı ortaya çıkmıştır.


Güvenirlik:

Organizasyonel sorunlar ölçeğinin Cronbach alfa iç tutarlık güvenirliği .818 olarak bulunmuştur.
Ana sorunlar ölçeğinin Cronbach alfa iç tutarlık güvenirliği .954 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi