Ingram – Troxell Oyun Alanı Gözlem Kontrol Listesi
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 345 Özel Eğitim
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Kadıoğlu, N.K. (2009). Oyun Alanı Gözlem Kontrol Listesi'nin dilsel eşdeğerlik,geçerlik ve güvenirlik çalışması. (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Geliştiren/Uyarlayan: Nıvart Karin Ataoğlu
Yıl: 2009
Kaynak Adı: Oyun Alanı Gözlem Kontrol Listesi'nin dilsel eşdeğerlik,geçerlik ve güvenirlik çalışması
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Marmara Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Nıvart Karin Ataoğlu
Ölçülen Özellikler: Çocukların İletişim Davranışlarının Gözlenmesi, Sosyal Etkileşim Davranışları
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 10 maddeden oluşmaktadır.
Akranları ile sosyal oyuna katılır: Çocuk aktif olarak diğer çocukları arar ve bir ya da daha çok çocuk ile oynar (1. madde)
Oyun kurallarına uyar: Çocuk yapılandırılmış oyuna ya da etkinliğe katılır ve oyunun kurallarına uyar (ör. Sırasını beklemek ve puanları kaydetmek). (5. madde)
Akranları ile iletişim başlatır: Çocuk diğer bir çocuğa yaklaşır ve onunla kendiliğinden konuşur, bir şey gösterir ya da çocuktan bir şey ister (7. madde).
Kimlere Uygulanabilir: 5-12 Yaş Aralığındaki Otizmli Çocuk, 5-12 Yaş Arası Normal Gelişen Çocuk, 5-12 Yaş Arası Zihinsel Engeli Tanısı Olan Çocuklar
Çeviri Süreci:
Dilsel eşdeğerlik için ölçek üç profesyonel çevirmen ve araştırmacı tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Bu çeviriler bir araya getirilerek geçici bir Türkçe metin oluşturulmuştur. Oluşturulan geçici Türkçe metin 5 özel eğitim alanı uzmanı tarafından incelenmiş ve öneriler doğrultusunda düzeltilmiştir. Düzeltmeler yapılan Türkçe metin farklı bir profesyonel çevirmen tarafından geri çeviri yöntemi ile tekrar İngilizce’ye çevrilmiştir. Elde edilen İngilizce metin incelendiğinde bir anlam bozukluğu görülmemiş ve oluşturulmuş Türkçe metin kullanılmıştır.
Geçerlik:
Ölçüt geçerliği kapsamında ABC – Otizm Davranış Kontrol Listesi kullanılarak benzer ölçek geçerliği çalışması yapılmıştır. Oyun Alanı Gözlem Kontrol Listesi’nden alınan puanlar ile ABC ölçeğinden alınan puanlar arasında %81 düzeyinde negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,01).
Güvenirlik:
Ölçeğin otizmi olan çocukları zihin engeli olan ve normal gelişenlerden ayıt etme güvenirliği oldukça yüksek bulunmuştur (Cronbach’s Alfa = 0,878). Gözlemciler arası güvenirlik ve aynı gözlemci tarafından aynı çocuk için iki farklı zamanda yapılan gözlem güvenirliği %100 bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: (Ingram – Troxell Playground Observation Checklist
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Ingram, D.H., Mayes, S.D., Troxell, L.B., & Calhoun, S.L. (2007). Assessing children with autism, mental retardation, and typical development using the Playground Observation Checklist. Autism: The International Journal of Research and Practice, 11(4), s. 311-319.
Orijinal Ölçek Yazarlar: Daniel H. Ingram, Lucinda B. Troxell, Susan Dickerson Mayes, Susan L. Calhoun
Orijinal Ölçek Yıl: 2007
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Assessing children with autism, mental retardation, and typical development using the Playground Observation Checklist