TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

İlköğretim Öğrencilerinin Tarihsel Bilgiye Yönelik Görüşlerini Belirleme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/40/1731/18394.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 374 Sosyal Bilgiler Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çulha-Özbaş,, B. ve Aslan, E. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Tarihsel Bilgiye Yönelik Görüşlerini Değerlendirme Ölçeğinin geçerlik ve güvenilirlik çalışması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 45(2), 255–274.


Geliştiren/Uyarlayan: Banu Çulha Özbaş, Erdal ASLAN


Yıl: 2012


Kaynak Adı: İlköğretim Öğrencilerinin Tarihsel Bilgiye Yönelik Görüşlerini Değerlendirme Ölçeğinin geçerlik ve güvenilirlik çalışması


Cilt: 4


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 255–274


Sorumlu Yazar: Banu Çulha Özbaş


Ölçülen Özellikler: Epistemolojik Görüş, Tarihsel Bilgiye Yöelik Görüş


Alt Boyutlar: Tarihsel Bilginin Aktarımı, Tarihsel Bilginin Dayanağı, Tarihsel Bilginin Gelişimi, Tarihsel Bilginin Kaynağı, Tarihsel Bilginin Kesinliği


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

20 madde ve 5 alt boyut
Tarihsel Bilginin Kesinliği (5 madde)
Tarihsel Bilginin Kaynağı (4 madde)
Tarihsel Bilginin Gelişimi (4 madde)
Tarihsel Bilginin Dayanağı (4 madde)
Tarihsel Bilginin Aktarımı (3 madde)


Kimlere Uygulanabilir: ilk öğretim ve orta öğretim öğrencileri


Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 520 ile 100 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin kapsam geçerliğini sağlamak üzere uzmanlardan görüş alınmıştır. Bunun için sosyal bilgiler eğitimi alanında uzman bir öğretim üyesi, tarih eğitimi alanında uzman iki öğretim üyesi, tarih alanında uzman iki tarihçi, eğitim felsefesi alanında uzman bir öğretim üyesi, sosyal bilgiler eğitimi alanında uzman bir öğretmenin, ölçekteki maddeler ve ölçeğin ölçmek istediği konuya uygunluğu konularında görüşleri alınmıştır. Uzmanlar ölçek maddelerini uygun/uygun değil/kalabilir şeklinde kodlamışlardır. Uzmanlardan gelen değerlendirmeler Cohan Kappa formülü kullanılarak hesaplanmış, buna göre uyuşum 85 olarak bulunmuştur.


Güvenirlik:

Bu sonuçlara göre ölçeğin güvenilir sayılabilmesi için güvenirlik katsayısının 0.70 ve daha yüksek olması gerektiği (Tavşancıl, 2002; Büyüköztürk, 2003) dikkate alındığında, ölçeğin tamamının (α=0.83) güvenilir olduğu görülmektedir. Ölçeğin test-tekrar test sonuçlarının ise 1. faktör için 0.81, 2. faktör için 0.83, 3. faktör için 0.79, 4. faktör için 0.86, 5. faktör için 0.82 ve ölçeğin tamamı için 0.83 olduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ölçeğin zaman içinde kararlılık gösteren bir yapıya sahip olduğu belirtilebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi