Hasta Eğitiminden Memnuniyet Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ppc.13052
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Çiftçi, B., Avşar, G., & Sarıalioğlu, A. (2022). A psychometric assessment on patient education: Developing a satisfaction scale. Perspectives in Psychiatric Care, 1-9. https://doi.org/10.1111/ppc.13052
Geliştiren/Uyarlayan: Arzu Sarıalioğlu, Gülçin Avşar
Yıl: 2022
Kaynak Adı: A psychometric assessment on patient education: Developing a satisfaction scale
Dergi: Perspectives in Psychiatric Care.
Sayfa Aralığı: 1-9
DOI: https://doi.org/10.1111/ppc.13052
Sorumlu Yazar: Bahar Çiftçi
İletişim: bahar.ciftci@atauni.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Hasta Eğitiminden Memnuniyet
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 30 madde ve tek boyuttan oluşmaktadır. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
ÖLÇEĞİ TÜM SAĞLIK PROFESYONELLERİ KULLANABİLİR. (Hemşire, ebe, eczacı, hekim, fizyoterapist, diyetisyen, yaşlı bakım personeli vb)
-23. Eğitim sonunda konu özeti yapıldı.
-17. Eğitim sırasında dikkatimi toplamam için sürekli bana sorular yöneltildi.
-10. Eğitimin süresinin yeterli olduğunu düşünüyorum
Kimlere Uygulanabilir: Hastalara
Derecelendirme: (kesinlikle katılıyorum (5), katılmıyorum (4), kararsızım (3), katılmıyorum (2), kesinlikle katılmıyorum (1))
Ölçek Puanlaması:
Ölçekte ters madde bulunmamaktadır. Ölçek maddelerin toplam puan ortalamaları hesaplanarak yorumlanmaktadır. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 150, en düşük puan ise 30’dur. Puan arttıkça hasta eğitiminden memnuniyet düzeyi artmaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 150, en düşük puan ise 30’dur. Puan arttıkça hasta eğitiminden memnuniyet düzeyi artmaktadır.
Geçerlik:
Ölçeğin yapı geçerliliğinin sağlanması ve doğrulanması amacı ile AFA ve DFA uygulandı. AFA sonuçları ölçeğin tek boyutlu olduğunu gösterdi. Elde edilen yapı DFA ile sınandı. DFA sonuçlarında uyum indeksleri incelendi ve uyum indeksi değerlerinin kabul edilebilir aralıklarda olduğu belirlendi.
Güvenirlik:
Ölçeğin Cronbach α katsayısı 0.933 olup, madde-toplam korelasyon puanları 0.68 ile 0.87 arasında değişmektedir. Ölçeğin zamanla değişmezliğini belirlemek için aynı hastalara (n=37) 15 gün sonra test-tekrar test yöntemi kullanılarak ölçek yeniden uygulandı. İki ölçümden elde edilen puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyon bulundu (r: 0,88; p < 0,001).
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr