TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Epistemolojik İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ZeTyprYuef2HkaF3xt4wYqmRvbRGGnJZQxRY_gf0qt7vsyHg9a5zyd4yryEfiTyK


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 355 Fen ve Teknoloji Eğitimi


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Evcim, İ. (2010). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin epistemolojik inanışlarıyla, fen kazanımlarını günlük yaşamlarında kullanabilme düzeyleri ve akademik başarıları arasındaki ilişki (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.


Geliştiren/Uyarlayan: İsmail Evcim


Yıl: 2010


Kaynak Adı: İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin epistemolojik inanışlarıyla, fen kazanımlarını günlük yaşamlarında kullanabilme düzeyleri ve akademik başarıları arasındaki ilişki


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Marmara Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: İstanbul


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: İsmail EVCİM


İletişim: ismailevcim@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Epistemolojik İnanç


Alt Boyutlar: Bilginin Doğrulanması, Bilginin Gelişimi, Bilginin Kaynağı, Bilginin Kesinliği


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

25 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır.
Bilginin Doğrulanması(8 m):Bilimde, bilim insanlarının düşüncelerini test etmek için kullanacağı birden çok yol olabilir.
Bilginin Kesinliği(7 m):Bilim insanları bilim hakkındaki hemen her şeyi bilir, bilinmesi gereken daha fazla bir şey yoktur.
Bilginin Kaynağı(4 m):)Fen derslerinde öğretmenin söylediği her şey doğrudur.
Bilginin Gelişimi(6 m):)Fen kitaplarındaki fikirler bazen değişir


Kimlere Uygulanabilir: İlköğretim 8. Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme: 5’li Likert (1=hiç katılmıyorum – 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Kesinlikle katılmıyorum=1, katılmıyorum=2, kararsızım=3, katılıyorum=4 ve kesinlikle katılıyorum=5 şeklinde yapılmıştır. Ölçekte yer alan ters maddeler için ise puanlandırma kesinlikle katılmıyorum=beş, katılmıyorum=dört, kararsızım=üç, katılıyorum=iki ve kesinlikle katılıyorum=bir şeklinde gerçekleştirilmiştir.


Çeviri Süreci:

EİÖ'nün kullanıma hazır hale getirilmesi sürecinde önce ölçek dilinin İngilizceden Türkçeye çevrilmesi işlemi gerçekleştirilmiştir. Bunun için ters çeviri yöntemi kullanılmış, EİÖ' nün İngilizce formu önce iki ortaöğretim İngilizce öğretmeni ve bir üniversite öğretim üyesi tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Daha sonra bu Türkçe form, Türkçeye çeviri sürecinde yer almamış iki ortaöğretim İngilizce öğretmeni tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiştir.


Güvenirlik:

Cronbach Alfa güvenirlik kat sayısı hesaplanmış ve 0,85 bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi