TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Eğitim Müfettişleri İçin Örgüt ve Yönetim Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Akbaba, A. (2011). Eğitim Müfettişleri İçin Örgüt ve Yönetim Algısı Ölçeği’nin Geliştirilmesi ve Mesleki Bazı Değişkenler Açısından Karşılaştırılması. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3(1). 59-66.


Geliştiren/Uyarlayan
Ahmet Akbaba


Yıl
2011


Kaynak Adı
Eğitim Müfettişleri İçin Örgüt ve Yönetim Algısı Ölçeği’nin Geliştirilmesi ve Mesleki Bazı Değişkenler Açısından Karşılaştırılması


Dergi
Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi


Cilt
3


Sayı
1


Sayfa Aralığı
59-66


Link:
http://pegegog.net/index.php/pegegog/article/view/C1S3M9/C1S3M9


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Ahmet Akbaba


İletişim
ahmetakbaba@yyu.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Eğitim Müfettişleri İçin Örgüt ve Yönetim Algısı


Alt Boyutlar
Örgüt Algısı, Örgüt ve Yönetim Algısı, Yönetim Algısı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Toplam 44 madde 3 alt boyut
Örgüt Algısı
Yönetim Algısı
Örgüt ve Yönetim Algısı


Kimlere Uygulanabilir
Eğitim Müfettişleri


Derecelendirme
5'li Likert(1=kesinlikle katılmıyorum - 5=kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması

Eşik değerler, ölçeklere ilişkin puan ortalamalarının betimlenmesini kolaylaştırmak adına hesaplanmıştır. Her bir alt ölçek puanı ve toplam puan için eşik değer; en düşük (minimum) puan + en yüksek (maksimum) puan / 2 mantığı ile belirlenmiştir. Ardından puan ortalamaları e şik değerlerle karşılaştırılarak yorumlanmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi

Örgüt algısına ait ortalama değerin eşik değerden daha yüksek olması, örneklemde yer alan müfettişlerin görece olumlu tutum içerisinde olduklarını göstermektedir.


Geçerlik

Maddelere ilişkin korelasyon katsayılarının .31 ile .96 arasında değişim gösterdiği gözlenmiştir. Doğrulayıcı Faktör Analizi’nin ortaya koyduğu uyum iyiliği ölçütlerinin de (RMSEA, CFI, GFI) ideal değerlere sahip olduğu düşünüldüğünde, Açımlayıcı Faktör Analizi’nin ortaya koyduğu yapının geçerli olduğu savunulabilir.


Güvenirlik

Söz konusu faktörün tek başına açıkladığı varyans %25.42 ve Cronbach-alfa iç tutarlık katsayısı ise 0.96’dır. İki faktörün birlikte açıkladıkları varyans %52.07, ölçeğin tümüne ilişkin Cronbach-alfa iç tutarlık katsayısı ise 0.95’dir. Bu bulgular doğrultusunda “Örgüt ve Yönetim Algıları Ölçeği”nin Eğitim müfettişleri grubunda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu ifade edilebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi