CP-QOL Teen Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
60 Sağlık Bilimleri » 601 Temel Tıp Bilimleri
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Çelik, S. (2012). Türk toplumunda serebral palsili ergenlerde CP-QOL Teen Ölçeğinin geçerlilik-güvenirlilik değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir.
Geliştiren/Uyarlayan: Serpil Çelik
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Türk toplumunda serebral palsili ergenlerde CP-QOL Teen Ölçeğinin geçerlilik-güvenirlilik değerlendirilmesi
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Ege Üniversitesi
Enstitü: Tıp Fakültesi
Şehir: İzmir
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Serpil Çelik
Derecelendirme: 9'lu Likert (1=çok mutsuz - 9=çok mutlu)
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Çeviri Süreci:
Ölçeğin Türkçe’ye çevrilmesi “forward-backward translation” metodu ile gerçekleştirildi . İlk aşamada anadili Türkçe olan ve İngilizce’yi çok iyi bilen 3 kişi (2 doktor ve 1 İngiliz Dili ve Edebiyat Fakültesi mezunu) tarafından, birbirinden bağımsız olarak İngilizce’den Türkçe’ye çevrildi. Üç kişiden oluşan bu ekip bir araya gelerek, Türkçe’nin yapısına en iyi uyan ve İngilizce maddelerini en iyi karşılayan kelimeleri bularak Türkçe çevirilerin son şekillerini belirlediler. Daha sonra, 2 doktor (2 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı) ve 1 İngilizce Öğretmeni tarafından yine birbirinden bağımsız olarak ölçeğin Türkçe’den İngilizce’ye geri çevrimi yapıldı. Ortak bir toplantı ile İngilizce geri çevirilerin son halleri belirlendi. Bu geri çeviriler, orijinal İngilizce formlar ve Türkçe formlar ile karşılaştırılarak ölçeğin son adaptasyonu gerçekleştirildi
Geçerlik:
Geçerlilik çalışmaları yapısal geçerlilik (construct validity) ile gerçekleştirildi. Bunun için ölçek sonuçlarıyla diğer değerlendirme parametreleri arasındaki korelasyon analizleri yapıldı. Korelasyon analizleri için Pearson rank korelasyon katsayısı kullanıldı. Eşlik eden sorunların varlığına dayanılarak oluşturulan 2’li grupların ve cinsiyetlerin karşılaştırılması paired (eşleştirilmiş) t testi ile yapıldı. İstatistiksel anlamlılık sınırı p< 0.05 olarak kabul edildi.
Güvenirlik:
Ölçeklerin güvenirlilik çalışması için test-tekrar test değerleri arasındaki intraclass (sınıf içi) korelasyon katsayısı (IKK) belirlendi . Aynı zamanda ölçeğin güvenirliliği için cronbach-α katsayısı kullanıldı ve 0.7’nin üzerindeki değerler yüksek içsel tutarlılık olarak kabul edildi
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Cerebral Palsy Quality Of Life –Child