Çocuk Edebiyatına Yönelik Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://dergipark.org.tr/en/pub/ceded/issue/55690/836154
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 340 Erken Çocukluk Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Karagül, S. (2020). Çocuk Edebiyatına Yönelik Tutum Ölçeği geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Çocuk Edebiyat ve Dil Eğitimi Dergisi, 3(2), 203-226. doi: 10.47935/ceded.836154
Geliştiren/Uyarlayan: Sedat Karagül
Yıl: 2020
Kaynak Adı: Çocuk Edebiyatına Yönelik Tutum Ölçeği geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışması.
Dergi: Çocuk Edebiyat ve Dil Eğitimi Dergisi
Cilt: 3
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 203-226
DOI: 10.47935/ceded.836154
Sorumlu Yazar: Sedat Karagül
İletişim: skaragul@29mayis.edu.tr
Alt Boyutlar: değer verme, Farkında Olma, Kabullenme
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
26 maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: Yetişkinler
Ölçek Puanlaması:
ölçekte 8 adet ters madde bulunmaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin “farkında olma” faktöründen alınabilecek en yüksek puan 60, en düşük puan ise 12’dir. Bu faktörden alınan yüksek puan, çocuk edebiyatına yönelik farkındalık düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir.
Ölçeğin “değer verme” faktöründen alınabilecek en yüksek puan 30, en düşük puan ise 6’dır. Bu faktörden alınan yüksek puan, ölçeğin uygulandığı kişinin çocuk edebiyatına yüksek düzeyde değer verdiğini göstermektedir.
Ölçeğin “kabullenme” faktöründen alınabilecek en yüksek puan 40, en düşük puan ise 8’dir. Bu faktörde yer alan maddelerin tümü ters yönde puanlanacağından bu faktörden alınan yüksek puan, ölçeğin uygulandığı kişinin çocuk edebiyatını yüksek düzeyde kabullendiğini göstermektedir.
Güvenirlik:
Çocuk Edebiyatına Yönelik Tutum Ölçeğinin güvenirlik katsayılarının yüksek olması (Farkında Olma= .85, Değer Verme= .83, Kabullenme= .75) faktörlerde yer alan maddelerin birbirleriyle tutarlı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte tüm ölçeğin güvenirlik katsayısı da yapılan hesaplamalar sonucunda yüksek (.88) bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr