TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Akademik Sahtekârlık Eğilimi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Eminoğlu, E. ve Nartgün, Z. (2009). Üniversite öğrencilerinin akademik sahtekarlık eğilimlerinin ölçülmesine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1), 215-240.


Geliştiren/Uyarlayan
Esra Eminoğlu, Zekeriya Nartgün


Yıl
2009


Kaynak Adı
Üniversite öğrencilerinin akademik sahtekarlık eğilimlerinin ölçülmesine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması


Dergi
Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi


Cilt
6


Sayı
1


Sayfa Aralığı
215-240


Link:
https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/633


Dosyalar
Ölçek Formu
Word


Sorumlu Yazar
Esra Eminoğlu


İletişim
eeminoglu@yahoo.com


Alt Boyutlar
Araştırma Yapma ve Raporlaştırma Sürecinde Sahtekârlık Eğilimi, Atıflara Yönelik Sahtekârlık Eğilimi, Kopya Çekme Eğilimi, Ödev, Proje Gibi Çalışmalarda Sahtekârlık Eğilimi-Genel


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

4 alt boyut ve 22 madde
Kopya Çekme Eğilimi (5 m): Sınav sırasında öğrenciler, doğruluğundan emin oldukları cevapları diğer öğrencilere vermelidirler.
Ödev, Proje Gibi Çalışmalarda Sahtekârlık Eğilimi-Genel (7 m):Ödev, proje gibi çalışmaların başkalarına yaptırılma fırsatı varsa bu fırsatın kullanılmasından kaçınılmamalıdır.
Araştırma Yapma ve Raporlaştırma Sürecinde Sahtekârlık Eğilimi (4 m):Araştırma yaparak rapor hazırlamaktansa, önceden hazırlanmış bir raporu düzenleyerek sunmak daha akılıcadır.
Atıflara Yönelik Sahtekârlık Eğilimi (6 m): Fazla puan alabilmek için ödev, proje gibi çalışmaların raporları çok sayıda kaynaktan yararlanılmış gibi gösterilebilir.


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 22 ile 110 arasında değişmektedir. Cevapların işlenmesi sürecinde pozitif yönlü ifadeler “tamamen katılıyorum” seçeneğinde “kesinlikle katılmıyorum” seçeneğine doğru 5’ten 1’e; negatif yönlü maddeler için de “tamamen katılıyorum” seçeneğinde “kesinlikle katılmıyorum” seçeneğine doğru 1’den 5’e biçiminde puanlanmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

Hesaplanan t değerleri 0.05 manidarlık düzeyi için belirlenen kritik değer olan 1.96’dan büyüktür. Bu durum her bir maddenin kendi örtük değişkenini iyi temsil ettiği ve dolayısıyla da ölçek kapsamında yer alabileceği anlamına gelmektedir.


Güvenirlik

Ölçeğin Cronbach α iç tutarlılık güvenirlik katsayısı birinci faktör için 0,71; ikinci faktör için 0,821; üçüncü faktör için 0,785; dördüncü faktör için 0,776 ve ölçeğin bütünü için 0,90’dır. Ölçeğin test-tekrar test güvenirlik düzeyinin tespiti için ölçeğin 22 maddeden oluşan nihai formu 20 kişilik bir öğrenci grubuna 15 gün arayla iki kez uygulanmıştır. Her iki uygulamadan elde edilen sonuçlar arasındaki korelasyon katsayısı 0,88 bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi