TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Prenatal Bağlanma Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunihem/article/view/1025008184/1025007664


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Yılmaz, S. D. ve Beji, N. K. (2013). Prenatal Bağlanma Envanteri’nin Türkçe'ye uyarlanması: Güvenilirlik ve geçerlilik çalışması. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 16(2), 103-109.


Geliştiren/Uyarlayan: Nezihe KIZILKAYA BEJİ, Sema Dereli YILMAZ


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Prenatal Bağlanma Envanteri’nin Türkçe'ye uyarlanması: Güvenilirlik ve geçerlilik çalışması.


Dergi: Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences


Cilt: 16


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 103-109


Derecelendirme: 4'lü Likert


Geçerlik:

Önerilen değişikliklere göre kültüre uygunluk, dil eşdeğerliği ve kapsam geçerliğinin değerlendirilmesi için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda görev yapmakta olan altı öğretim üyesi, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı’nda görev yapmakta olan iki öğretim üyesi ve Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda görev yapmakta olan iki öğretim üyesinin görüşü alınmış ve gelen öneriler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Uzman görüşlerinin değerlendirilmesi için Kapsam Geçerlik İndeksi-
KGİ (Content Validity Index-CVI) kullanılmıştır. Uzmanlardan maddelerin uygunluğuna göre; 1 puan: Uygun değil, 2 puan: Biraz uygun (maddenin ve ifadenin uygun şekle getirilmesi gerekli), 3 puan: Uygun ancak ufak değişiklikler gerekli, 4 puan: Çok uygun şeklinde puan vererek değerlendirme yapmaları istenmiştir. Ölçekteki maddeler için 3 ve 4 puan veren uzmanların sayısı toplam uzman sayısına bölünerek ölçeğin KGİ puanı hesaplanmıştır. Toplam ölçek maddelerinin %98’inin 3-4 puan aldığı belirlenmiştir. Bu sonuç göz önünde bulundurulduğunda uzmanlar arasında görüş birliği olduğu söylenebilir.


Güvenirlik:

Çalışmamızda ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısının 0.84 olması, ölçek maddelerinin birbiri ile tutarlı olduğu ve prenatal dönemdeki bağlanmayı sınadığı şeklinde yorumlanabilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi